Съветник поиска оставката на ръководителя на проекта за интегриран градски транспорт

Оставка на ръководителя на проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова поиска общинският съветник Марина Карапетян. На днешната сесия на местния парламент Карапетян повдигна темата за липсата на отчет и информация за напредъка по проекта, пише dariknews.bg. По нейни думи причината е, че на практика напредък няма и проектът изостава значително от сроковете.

"Миналия месец беше проведена комисия по транспорт, на която г-жа Якова трябваше да присъства и да представи отчет за развитието на поверения и проект. Още през месец март взехме решение на три месеца да се представя такъв отчет. Проектът за интегриран градски транспорт е най-важният европейски проект за града, а за момента няма развитие по въпроса, няма и отчет. За мен това е недопустимо. Общинският съвет контролира администрацията, а не обратното. Искам оставката на Биляна Якова, а дали кметът ще го направи си е негова работа, но той ще носи отговорността за провала на този проект", заяви Карапетян.

На искането на Марина Карапетян отговори зам.-кметът Пейчо Пейчев. Той увери, че ръководителят на проекта е изпратил писмен отчет до администрацията, като препоръча на съветниците да проверят дали и кога е входиран той. "Г-жа Якова беше предупредена, че ще има заседание на комисията по транспорт. Сигурен съм, че е изпратен доклад за напредъка, така че моля да се запознаете с него. Натискът е много сериозен, но независимо от всички упреци проектът се движи ритмично и няма изоставане. Всички автобуси и тролейбусите са вече тук. Средствата са заплатени, остава да платим малка част от тролейбусите. С напрежение не помагаме. По отношение на контрола нямам никакви илюзии, че не трябва се извършва. Напротив - колкото по-сериозен е той, толкова по-добре ще се задвижат всички процедури и ще се спазят всички норми. Доволен съм, че има контрол, който ще спомогне за по-доброто изпълнение на проекта", коментира Пейчев.

Думата взе и председателят на транспортната комисия Жельо Алексиев, който информира, че на 30 октомври е получил доклад от Биляна Якова. "Отчетът пристигна след заседанието на комисията и беше пратен само до мен, а не до всички съветници", обясни Алексиев.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО