Портних гласи втори мандат с агресивен бюджет, Папазов не иска Гуцанов в кампанията

Иван Портних заформи класически предизборен бюджет на община Варна. Мастити общински съветници в един глас твърдят, че с този "агресивен бюджет" кметът на Варна на практика стартира дълга предизборна кампания. "Преди търсехме връзки да уредим децата и внучетата си в детските градини, сега издирваме деца за градините!", отсече влиятелен общински съветник. "Портних стегна булевардите, сега ще лъсне централната част и ще влезе с аванс в кампанията.", допълва печен опонент на гербаджиите в Общинския съвет, който твърди, че съперниците на Портних трябва много добре да се подготвят за битката, защото Бойко Борисов щял даде яко рамо на кмета на Варна и по линия на евроресурса.

Ден след определянето на Варна за младежка столица през 2017 г. Б.Б. привика Иван Портних в Банкя, за да го потупа по рамото с "похвала пред строя". Лили Павлова вече е юрната да помага на варненския кмет. Красен Кралев също е получил задачи лично от Бойко Борисов. Заместник-кметът Пейчо Пейчев ще бъде натоварен от Цветан Цветанов с ключова роля. "Тъстовете" също ще го мотивират. Областният управител ще е "на повикване". Едва ли трябва да споменаваме за ролята, която ще играе Красимир Маринов, тъст на кмета. Бойко Борисов ще разчита и на Ицо Ламята, с когото отлично се познават от годините на СИК. Ламята е бизнес партньор на тъста.  

Лидерът на ГЕРБ постоянно давал Иван Портних за пример пред партийните активисти, защото бил "биткаджия" и партията на Борисов спечелила съдбоносна изборна победа след съставянето на кабинета "Орешарски", дошъл на власт подир постановката "Костинброд". Бойко Борисов не криел, че сега щял да върне "ресто" на Ванко, както го нарича в тесен кръг. О, да - не бива да забравяме - Емил Радев, евродепутат, и Тодор Балабанов, нарочен за бъдещ председател на Общинския съвет, също са включени в екипа "Портних". Както и Павел Христов, депутат и административен секретар на ГЕРБ-Варна, син на приближената до Бойко Борисов бивша червена активистка, а сега първа гербаджийка, Лилия Христова, тоже е в играта.

В същото време червените са в сложна ситуация. Набързо загубиха на два пъти тежко от ГЕРБ-Варна. "Позитанците" са решили, че с партийна кандидатура нямат шанс в морската столица. Мишо Миков спира Борислав Гуцанов, градски председател на БСП, от участие в кметската кушия. Междувременно Гуцанов Джуниър организира благотворителен концерт в подкрепа на талантливи деца чрез фондация, в която решаваща позиция има активистката Светлана Такева. "Концертът с Валя Балканска в петък мина прилично, но Боби не бива да се афишира много.", отсече влиятелен функционер на БСП-Варна.

Докато Борко Гуцанов поддържа формата на екипа си с организирането на публични мероприятия от градски мащаб, напълно се потвърждава нашата информация, че на "Позитано" 20 са решили - кандидат-кмет на БСП ще бъде Данаил Папазов, бивш шеф на "Пристанище"-Варна и ексминистър на транспорта в кабинета "Орешарски". Първи реднахме новината, че Михаил Миков е одобрил варианта с Папазов, който вече два пъти е търкал праговете на "Позитано" 20. Писахме, че след "ЧНГ" Данаил Папазов ще сформира екипите си. Набелязал е помещения за офиси. Готви се за мащабна и дълга кампания.

Говори се, че зад него не особено дискретно ще застане и знакова и влиятелна фигура като Делян Пеевски, с когото са много близки. Данаил Папазов не искал Борислав Гуцанов да участва в кампанията му, тъй като се опасявал, че щяла да се повтори историята с Анелия Клисарова (Бившата министърка НЕ пропусна концерта на Валя Балканска в петък вечерта, организиран от хората на Гуцанов, но успя да се срещне след него в ресторант "Буната" с бивши ТИМаджии като Янчо Несторов и Николай Николаев, видни "зидари", апропо.), която не влязла в парламента, въпреки че била поставена на смятаното за твърдо избираемо второ място.

Данаил Папазов вероятно трябва да е по-внимателен в изказванията си в кръга на червени партийци. Повечето от тях са закоравели интриганти. Като нищо ще пуснат мълвата, че Боби Гуцанов ще се сдуши "скофтия" зад кулисите с Иван Портних, за да провали наложената от "Позитано" 20 кандидатура по формулата "подкрепен от БСП", или иначе казано - повторение под индиго на играта с Кирил Йорданов. Папазов е открит за атаки и заради близостта си с Пеевски. Оформят ли го като "дубльор" на Христо Бозов, който се надъни с подкрепата на БСП и ДПС, загубен е.

Така Данаил Папазов даже до втори тур може да не се добере, обслужвайки десните и техния кандидат. Атаката срещу него е нарисувана - протеже на Пеевски, брисал около ГЕРБ, номиниран от Бойко Борисов за кандидат-кмет, който сетне го напъдил в полза на Кирил Йорданов и прочие, усуквал се около корпоративни "царисти", и още, и още. Нима не е очеизвадно - силен трети кандидат може да изпрати избора на десните срещу Портних на втори тур. Не че те са консолидирани около една кандидатура. Част от електоралните кохорти на класическата десница - СДС и ДСБ, ще бъдат насочени чрез активни мерки към конфигурацията на гербаджиите. Ако червените и десните се захапят в междувидова борба, Иван Портних може да спечели "служебно".

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО