Иван Портних атакува фронта на еврофондовете, за да получи втори кметски мандат. "Тайна сбирка" стартира кампанията

На 23 декември Иван Портних, кмет на Варна и областен координатор на ГЕРБ, събра актива на партията на Бойко Борисов за областта, за да почерпи за празниците. "Ванко беше неузнаваем. Отиде при всеки. Обърна внимание на всички.", коментира наш съгледвач на "тайната сбирка", която на практика стартира дългата предкампания. Всъщност след решаването на кадровите въпроси по агенциите Иван Портних ще се фокусира изцяло около завършването на полумандата си и битката за втория.

Акцентът с рефрешването на централния градски ринг е очеизваден. Новите автобуси вече са "консумирани като ефект". Ремонтът на ДКС няма да предизвика кой знае каква реакция. Важни са по-мащабните проекти - като местенето на първите две кейови места на пристанището във Варна, да речем. Всъщност по линия на пристанищата крайно време е да бъдат реализирани проектите за рибарските пристанища във Варна и Бяла.

Проектите няма как да бъдат осъществени без еврофинансиране. Вярно е, че по времето на Кирил Йорданов екипът на Петър Радушев не свърши кой знае какво, но на Иван Портних му трябват мащабни успехи, ако иска варненци да му дадат нов кредит на доверие. Проектът за рибарското пристанище до вала в "Аспарухово" беше стартиран по времето, когато шеф на ИАРА беше Явор Недев, който дойде с тази идея от "Рибни ресурси". Явор Недев минава за топексперт по линия на еврофинансирането.

Няма лошо Иван Портних да си събира партийния актив, но по-добре ще бъде да раздвижи екипа си. В кметството е необходим "мотор по европроектите". Няма как да се мине без обучителен период - само съветите в движение на Митко Николов, напористият кмет на Бургас, който поне два дни от седмицата е в София, за да юрка министрите, и на Томислав Дончев, не стигат. Спецовете по линия на еврофинансирането не са само в министерствата. Експертни мрежи има и навън.

Научаваме, че кметът Иван Портних смята да изпрати заместник-кмета Пейчо Пейчев на еврообучение в София. Колкото и членове на екипа си да прати на "еврокурсове" в столицата, Портних едва ли ще преуспее много, ако не им осигури "поръчки", след като се върнат във Варна. Това няма как да стане без специално отношение на Бойко Борисов, Лиляна Павлова и Томислав Дончев към морската столица. Засега всичко е само думи, думи, думи - премиерът бил казал: "Този път Варна ще ми е важна...". Да видим.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО