Борислав Гуцанов организира форум за прехода. Червените си губят времето с общи приказки преди изборите

Председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов организира червен форум във Варна. В събота от 11 часа в зала 3 на хотел "Черно море" се събраха членове и симпатизанти на БСП, за да чуят Янаки Стоилов и Андрей Пантев. Темата е повече от мащабна - 25 години губене в прехода. "След 25-години лутане, в което се проявиха някои от най-примитивните форми на капитализма, България се изправя пред нов преход. Той се определя от глобални процеси, а също и от рухването на българската икономика и трябва да започне с отхвърлянето на либералните идеологеми, че държавата е лош собственик и че годините на социализъм са били изцяло лош период за страната ни. Дилемата капитализъм или социализъм, или някакъв друг вид егалитарно общество, е отново на дневен ред.", каза Янаки Стоилов, заместник-председател на Народното събрание при откриването на дискусията "25 години - изгубени в прехода".

"Трябва да спрем с повтарянето на мантрата, че 45-те години социализъм са били изпълнени само с тоталитаризъм и разруха, а да се запитаме дали наистина бяха такива? Как е възможно 25 години да ставаме свидетели на разграбване на държавата, ако преди това не е имало предварително натрупване на блага?", редна саркастично Гуцанов. Вероятно червените активисти не трябваше да затъват в блатото на оправданията. Партията не успяла да спре възхода на олигархическия модел на управление, ех, който съществувал в момента у нас. Сякаш някой друг, а не върхушката на БСП се прегърна с босовете на ДПС.

Предизборният характер на мероприятието лъсна, когато бе заформена заявката, че социалистите започвали анализ на разрухата по региони. "Да спрем разрухата - да възродим България" бе слоганът на предизборната кампания на БСП на предсрочните парламентарни избори на 18 декември 1994 г. Янаки Стоилов бе в залата на НДК и можеше да види плаката. Както и да чуе какво каза Жан Виденов, който в отговор на наш въпрос първо стабилизация ли ще прави, или ще започне направо гонене на растеж в икономиката, отговори, че "Няма време за губене, всичко едновременно ще правим". На метри от седналия сред публиката залата Янаки Стоилов стоеше Андрей Луканов и иронично се усмихваше на безхаберието на Жан Виденов. Пак ли ще спират разрухпата и ще възраждат България по региони социалистите?!

БСП ще постави на регионалните си организации задачата да направят анализ на ефекта от 25-те години преход по места. Целта е не само да се опише точно срива на икономиката, но и да се формулират поне няколко реалистични проекта за нейното съживяване, разясни идеята на червените заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов. "Знам, че това не е лесна задача, но ако няма партия, която да го направи, блатото ще продължава.". Как точно едно блато може да бъде представено като процес, като продължаване, даже и да е метафора, остана малка тайна, скрита зад риторичната некомпетентност на юриста Янаки Стоилов.

Борислав Гуцанов бодна свой анализ на разрухата във Варна. Според него тя личала още при влизането в Морската столица. Всеки можел да види изоставените предприятия, изравнения със земята завод за двигатели "ВАМО", опустошената корабостроителница и съсипания военен радиозавод. "По време на социализма радиозаводът печелеше по 1 млн. долара на ден, а сега това е годишната му печалба.", избухна Гуцанов Джуниър, без да спомене технологичното изоставане при системите за насочване на огъня по следени "инфрачервени цели" заради конкуренцията на руски предприятия на бивши пазари, разработвани от Варшавския договор. Гуцанов забрави този път да спомене за делегацията от САЩ, която бе допусната в завода от правителство на БСП през лятото на 1990 г.

Нека не се занимаваме с паметта на Боби Гуцанов и разсейването кой червен премиер се натегна на янките с допуска до свръхсекретния завод, охраняван от множество постове на вишки като в ГУЛАГ и от електронни системи, разбира се. По важното е, че лидерът на варненската партийна организация на БСП не крие мераците си за номиниране от "Позитано" 20 като кандидат-кмет на Варна. Проблемът за него е, че Данаил Папазов, който беше кандидат на ГЕРБ за няколко дни през юни 2011 г., сега трие праговете на "Позитано" 20, за да се предлага като "независим кандидат", подкрепен от БСП и част от морския бизнес.

Борко Гуцанов ли не знае, че мотори на тази Схема са бившият "бигбос" на ГЕРБ-Варна Павел Димитров и Стефан Минков, ексдепутат от НДСВ. Формулата е - БСП дава организационно-логистична подкрепа, а останалото го вършат П.Д., който уж трябва да разцепи ГЕРБ, и С.М., който да организира бизнес съпорт. И Боби "гори" - поне това е замисълът, който Павел Димитров, апропо, яростно и изключително неубедително се опитва да отрича. Докато Борислав Гуцанов прави форуми, изборджиите на Данаил Папазов вече стегнаха предизборните щабове. Убеждават го да се пусне в кушията дори без рамото на БСП. Червените край Гуцанов Джуниър си губят времето с общи приказки. Мангизите ще решат вота във Варна...

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО