Историята с концесията на порт Варна мирише на "стара врътка". Паника налази партийни клиентели

Отстраняването на шефа на пристанище Варна провокира напрежение. Засега партийните клиентели се ослушват. Бучат синдикалните активисти, свързани с предишното ръководство. "Мафията вън!" звучи като скандиран лозунг на хунвейбините на Мао, преди да им посочат кого да мачкат. Кои са мафиотите? Имена, факти, данни. "Мафията вън!" е алабалистика. Как може мафията да е извън пристанището, когато държавата е полазена от кликите на организираната партийна престъпност? В същото време "опозиционната" партийна клиентела е налазена от кататонична паника. Някои от играчите не знаят къде се намират - набутаха ги натясно. Опитват се да повторят схемата с Корабостроителния завод, но нещо не им се получава на "отворковците".

Иначе историята с концесията мирише на "стара врътка". Нима журналките, които не смеят да шукнат за апетитите за концесиониране, са забравили за досегашните опити? Помни се как си променяха линията на поведение основни играчи. Само бесепарите бяха последователно против. Борислав Гуцанов, лидер на БСП-Варна, дори заформи две шумни пресконференции - една с участието на Петър Мутафчиев, другата със Сергей Станишев. Нима червените не скочиха срещу идеята на знакова фигура за онзи период като Кр. Узунов и "германската схема"? Нима Данаил Папазов не си промени мнението в движение - първо подкрепяше Борко Гуцанов, сетне се ориентира към ГЕРБ, после беше на акъла на премиера Пламен Орешарски, а сега е пълен шаш, след като махнаха изпълнителния директор на порта, който е свързван с него?!

"Не съм убеден, че комбинацията с концесията ще мине. Не съм сигурен, че нарочените за мераклии за концесиониране наистина искат да влязат в тази схема.", бил чут да казва Боби Гуцанов по време на "тайна среща", пардон, в лъскаво кафене на пъпа на Варна в петък сутринта. В същото време идеята за концесиониране втриса повечето "стари играчи". Апропо. Кой взе на концесия дълбоководно пристанище като това в Бургас? На кого трябва да пусне "ресто" Бойко Борисов? И още - дали вътрешен оператор може да вземе поне малко "пазар" за товари от китайските босове в Пирея и Констанца? Емблема като Жоро Бонин ще се справи ли с пристанището? Кой се гласи да отстрани от порта знаков бизнесмен от Турция, който е основен товародател?

Докато пискат "Мафията вън!", подстрекаваните работници и служители могат да си вкарат такива "мафиоти", че да им се завъртят главите. Много ли му трябва на министър Ивайло Московски да редне след съгласуване с Бойко Борисов, че ако печалбата на пристанището е колкото на два хотела подир изваждането на мангизите от тръбите за "Южен поток", по-добре ще бъде да се вдигнат няколко хотела в атракционната зона на първите две кейови места? Някои дори раздуват за първите четири вече. "Мафията вън!" маскира Въртяща Врата. Няма връщане назад. Протестиращите няма да си върнат стария директор. Вероятно ще сторят добре, ако се фокусират върху други искания - за бъдещето на пристанището, да речем.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО