Мълния! ДПС загуби ИАРА-Варна, човек на кмета Иван Портних поема агенцията

Лютви Местан надал кански вик в неделя вечерта. Бойко Борисов най-после се решил да резне ДПС от ИАРА-Варна. Върхушката на ДПС загуби агенцията. Бейхан Хасанов е сменен и на негово място е поставен Стефан Бакърджиев. В средите на посветените в морската столица се говори, че той е известен като "човек на кмета" Иван Портних. Тепърва ще препроверяваме доколко "тъстовете" ще имат думата. Но не можем да не признаем, че кметът Иван Портних беше коментирал пред наши агенти в обкръжението си, че не се налагало да атакуваме чак толкова депесарското котило, което коварно искаше да наложи бившия председател на МДПС-Варна Октай Мустафов за шеф на ИАРА-Варна, защото той (Портних) щял да предложи и наложи друг човек.

Вече писахме, че Бойко Борисов предпочита да кадрува лично в ИАРА - даже и по места. Сегашното внезапно задъхано забързване, ех, с кадровото решение е продиктувано и от натиска, оказван върху премиера през последните седмици от видни десебари техни кадри да бъдат инсталирани в ИАРА и Фонд "Земеделие" във Варна. Ден след нашата публикация Б.Б. взе решението си за морската столица. В същото време не можем да не подчертаем - Борисов продължава да задоволява щенията на депесарите и да пази техните кадри. В случая с Бейхан Хасанов това е добре, защото е добър експерт и почтен човек, но при други кадрови казуси е неоправдано, меко казано.

Беше пласиран сочен слух, че Бейхан Хасанов, досегашен шеф на ИАРА-Варна, щял да се пенсионира. Всъщност кадровиците на Б.Б. и Лютви Местан в министерството търсят начин той да остане в агенцията. Ако се наложи, ще бъдат помолени, пардон и прочие, да напуснат кадри, свързвани с други партии, но на човека на ДПС ще се намери подходящо място в ИАРА-Варна. Даже се заговори, че един кадър вече е уволнен, за да се отвори място... Нека ви припомним какво реднахме за ИАРА в национален и местен мащаб преди време - вижте как се е намесвал лично премиерът Бойко Борисов. Важна му е ИАРА. Е, не само на него...

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е проветриво място за директори. За последните четири и кусур години се смениха петима директори. Когато на 1 февруари 2010 г. бе назначен Явор Недев, мнозина смятаха, че ще се задържи, защото минаваше за "човек на Борисов", тъй като работи за кандидат-кметската му кампания през 2005 г. Я.Н.-"Явката" е смятан за много "висока топка" според наши агенти в мрежата на лобистите, накацали в лъскави офиси край Министерския съвет - от "Калоян" до "Сердика".

Въпреки това на 6 юни 2011 г. в Разград Бойко Борисов заяви, че го е "отстранил, защото хората в Агенцията и в звеното във Варна не го знаят...". Стоп. Кой беше "главен кадровик" тогава във Варна - Павел Димитров, лидер на ГЕРБ-Варна. Жоро Михайлов, който беше човек на Павел Димитров, от ИАРА-Варна да не би да е реднал нещо. Пламен Захариев дойде след Явор Недев, но го махнаха бързо-бързо. След сигнал на министъра на социалните грижи Тотю Младенов до Б.Б. на 19.12.2011 г. бе отстранен.

Така се стигна до назначаването на Драгомир Господинов, който се позадържа. Жоро Михайлов от ИАРА-Варна заработи в синхрон с него. Господинов пое ИАРА, след като бе заместник-директор на ДФ "Земеделие", отговаряйки за Техническия инспекторат. Всъщност той не беше протеже на министъра на земеделието Мирослав Найденов, а на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По онова време "Ачо" вече се бе завъртял в схемата с калкана...

Когато Пламен Орешарски стана премиер, червените скочиха срещу Драгомир Господинов, но ДПС прибра под свой контрол агенцията и след махането на Д.Г. на 13.7.2013 г. сложи свой човек начело - Майдън Сакаджиев. ДПС уплътни кадровата схема, поставяйки за директор във Варна Бейхан Хасанов. На 20 август 2014 г. служебното правителство отстрани Майдън Сакаджиев след масирана медийна кампания.

Така се стигна до назначаването на Янчо Янев, който в момента оглавява ИАРА. Янчо Янев беше шеф на управление "Общински гори, земеделие и селско стопанство" към община Несебър, както и заместник-кмет по европейските фондове в периода 2003-2007 г. Янчо Янев беше шеф на ИАРА-Бургас и е много близък до кмета на Несебър Николай Димитров, който пък вече стопли отношенията с гербаджиите след острите сюжети по време на миналите избори.  

През декември за заместник на Янчо Янев кадровиците на Б.Б. назначиха Николай Апостолов, бивш председател на Общинския съвет във Варна. Бейхан Хасанов изразил намерение да се пенсионира. Така поне едната част от кадровото упражнение минава тънко. Обаче втората част - назначаването на нов шеф във Варна заформи коварна интрига. До 29 декември в 17 часа, пардон за пиниза с уточняването на часа, "фаворит" за позицията беше Октай Мустафов.

На 18 декември областният управител на Варна Стоян Пасев закарал, научаваме, с автомобила си Октай Мустафов, който е само "експерт" в Областна управа, на кметската сбирка в Несебър. Защо ли - да не би да му е заръчал Красимир Маринов да го представи на Янчо Янев?! По празниците фигури като Кр. Маринов и като Кр. Терзиев, които "минават за хора на Цветанов", както ни редят агентите ни около Б.Б., събрали приятели в закътана база в "Камчия". Октай Мустафов все още е определян като "фаворит".

Така се стигна до 29 декември - кадрови екшън от сутринта до вечерта. Тошко Колев, който беше кандидат за шеф на РИОСВ-Варна, но бе "надцакан" от фигурите, определили Венцислав Николов за позицията. Т.К. се изписа та изписа до Меглена Кунева и Бойко Борисов, нали е кадър на ДБГ. Сутринта на 29 декември кметът Иван Портних трябваше да отдели време за сина си, но от 15.30 до 17.00 часа се посветил на казуса. Информаторите ни в кръга на Николай Апостолов твърдят, че Иван Портних бил за Тошко Колев.

Всъщност кадровият ресурс и влияние на кмета Иван Портних за държавните агенции идва по линия на партийния му пост. Бойко Борисов го е упълномощил да действа по закон и целесъобразност - в интерес на работата и на партията, разбира се... Заформи се турска сапунка - тъстът натиска за Октай Мустафов, а зетят - за Тошко Колев. На финала на Б.Б. може да му писне и да инсталира необозначена досега фигура. Апропо. Да не забравяме на кого е близка министър Десислава Танева, известна като ценител на каракачанската порода...

Операция "Несебър" продължава. "Ачо" пак се усуква за калкана, но около него има влияещи фактори, които са истински "хищни хиени" и не си падат по "деленето на 5-6", както се оформя Схемата. На 23 декември Иван Портних събра актива на ГЕРБ на почерпушка. Всички набелязани за шефове на агенции си тръгваха с уверението, че до края на януари "всичко ще се уреди". Да видим как ще подредят пъзела в ИАРА-Варна.

С днешна дата - 16 февруари 2015 г. трябва да се признае, че Иван Портних се справи с казуса "Тъстовете и фаворита", каквато заявка беше дал. Остава да видим резултатите в ИАРА-Варна под ръководството на Стефан Бакърджиев.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО