Портних, кмете, Иване, с нашите пари ли ще плащаш на Марая Кери за кампанията? В грешка си, да знаеш

Сигурно ви звучи като виц. Даже може да си помислите, че тази "Марая Кери" не е онази - фолкаджийската, която хвана младия Гущер за "зелените гущери". Фейсбук се взриви - "За Марая Кери, китайския фейсбук и 600 000 лв. на "Авант"-а. Лошо няма, щом като никой не те бие през пръстите, когато бъркаш в джоба на законопослушните данъкоплатци на многострадална Варна, за да ги "стигнеш американците" с "булгар, булгар, вапор, вапор". Няма ли кой да се намери да им заформи ЗАПОР на тези душмани на нашите парички, та са се разпищолили като за последно?!

Четем творенията на възмутени граждани във Фейса и се дивим - Портних, кмете, Иване, с нашите пари ли ще плащаш на Марая Кери за кампанията? В грешка си да знаеш. Както ти помогнахме решаващо да биеш Бозов с "онзи фес, гарниран със сърп и чук", така можем и да ти стъжним живота, докато се черпиш с "тъстовете" и Вилислава, че си щял бил да спечелиш на първи тур, ти да видиш. Умната, Ванко, знаем, че се тръшкаш за съдбовното за теб решение на 14 септември, събота, 2013 г., но сам си го направи, сърди се на себе си, не укорявай политическите си ортаци. И така.

Научаваме, че Община Варна възнамерява да финансира с 600 000 лв. от бюджета си за култура българо-американска компания с уставен капитал от 10 лв., регистрирана през 2013 г.  "Авант-Гарде Ентертеймънт Груп" ЕООД е представлявана от музиканта Иван Кутиков, който от 26 години живее в Лос Анджелис. Основателят на LA StareGate Кутиков се връща у нас с мащабен проект за 3 млн. евро, като иска от общината 300 000 евро за реализиране на онлайн състезание за певци. Въпросната сума представлява близо ¼ от бюджета на община Варна за международни и местни културни прояви, който тази година възлиза на 2,6 млн. лева. За получаването й не се кандидатства по стандартния ред към общинския фонд "Култура", включващ редица условия и обосновки, които местните творци трябва да представят за финансиране дори от 600 лв.

Патрон на грандиозния проект, наречен BlackSea Rocks, ще бъде кметът на Варна Иван Портних, с когото вече има подписан меморандум за сътрудничество. В придружително писмо на Кутиков, внесено до председателя на Общинския съвет и председателите на комисиите по култура, младежки дейности и спорт, и туризъм, се посочва, че проектът е официално подкрепен от кмета Иван Портних. Въпреки декларираната официална подкрепа, в комисията по култура, която трябва да даде съгласието си за отпускане на 600 000 лв. на BlackSea Rocks, не е получено становище от общинската администрация, нито е представен подписаният от кмета меморандум за сътрудничество. Устна подкрепа декларира единствено зам.-кметът Пламена Маринова.

Министерството на културата също не е наясно все още дали ще подкрепи финансово начинанието, чийто трети, финален кръг, се планира във Варна. На 12, 13 и 14 август в Двореца на културата и спорта трябва да се проведат концерти с рецитали на световни звезди. Те обаче са дори по-неясни от подкрепата на културното министерство и кметския меморандум. По думите на Кутиков, с Марая Кери се водят разговори за намаляване на хонорара й, който в момента възлиза на 1,7 милиона долара. Поканена е и британската група One Direction, но не е ясно дали тя е приела поканата. Единствените сигурни звезди на BlackSea Rocks изглеждат Филип Киркоров и дует Ритон, които ще изнасят концерт на 12 август, според президента на българо-американската компания.

Какво ще получи Варна срещу 600 000 лв.? "Огромна аудитория и видимост, както по Националната, така и по чуждестранни телевизии, лицензирали права за излъчване. Ще има промоционални видеа, поздравителни видеа от световни знаменитости, като общата стойност ще надхвърли 15 часа. Това не включва времето, в което ще се излъчват материали за Варна, бизнесът и туризма на града онлайн.", обещава в писмото си до председателя на Общинския съвет Кутиков, посочвайки, че в момента компанията е в преговори с "китайския фейсбук, китайския туитър, китайския ютюб, китайския гугъл, руския фейсбук, с обща посещаемост на нашия сайт над 200 милиона на ден!". Въпросният сайт lastargate.com не се отваря, а фейсбук страницата LA Stargate Consevatory (с правописна грешка на думата "Conservatory"), регистрирана през 2013 г., приканва да направите първия си пост.

От внесеното до Общинския съвет писмо на "Авант-Гарде Ентертеймънт Груп" не става ясно кой ще носи отговорност и дали ще бъде възстановено финансирането на общината, ако събитието не се състои или бъде реализирано в много по-малък мащаб - без Марая Кери, One Direction и китайския фейсбук. "Надявам се, да подкрепите този проект, тъй като той е на световно ниво и ще допринесе много за града ни. Патрон на BlackSea Rocks ще бъде кметът на Варна Иван Портних, с когото вече има подписан меморандум за сътрудничество." (Пламена Маринова, зам.-кмет на Община Варна пред комисията по култура към Общинския съвет).

Според първоначално обявените твърдения, междуконтиненталният проект, който включва 12 участници-финалисти от различни държави, в това число и от България, е трябвало да стартира на 1 март. Очевидно към днешна дата това все още не е факт. Вероятно защото 300 000 евро от бюджета на варненските данъкоплатци са решаващи за финансирането на 3-милионния проект с участието на Марая Кери, китайския и руския фейсбук?

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО