Проф. Анелия Клисарова: Равни условия за качествено образование трябва да имат всички деца

"Трудна е системата на образование, трябва да бъдем много внимателни и прецизни, защото резултатите от промените сега, ще се видят след 12 години. Не бива да допускаме грешки. Затова и законът трябва много да се обсъжда. Вижте колко правителства и народни събрания не могат да го приемат. Не могат, защото няма консенсус в обществото. Трябва да има нов закон скоро, но ГЕРБ трябва да чуят и учителите и родителите за него". Това каза бившият министър на образованието и науката в правителството на Пламен Орешарски проф. Анелия Клисарова в студиото на БНТ в "Денят започва с Георги Любенов".

Тя определи част от предложенията на сега управляващите като недомислени. Деленето на средното образование на две степени – до 10 клас и след десети клас, както и финансирането на частните училища. "Какво се случва с децата след 10 клас. Имат ли право да се местят в друго училище, пак ли ги класираме и изпитваме. Трябва много сериозно да помислим над този въпрос. За частните училища - държавата им дава средства, но и родителите също. Това, че родителите нямат достатъчно средства не значи, че детето не трябва да има шанс да е в добро училище и да получи качествено образование. Не може това да зависи от материалното състояние на родителите. Напротив, трябва да създадем равни условия за всички деца. Не съм съгласна да делим учебните заведения на елитни и по-малко елитни. Категорична съм, че в системата на средното образование трябва има един учебник по един предмет. Този учебник ще гарантира базовите знания на всички деца. Различните помагала ще дадат свобода на учителите да проявяват творчество и да развиват уменията на децата в тази област, в която са по-силни.", каза проф. Клисарова. И обясни, че сега авторските права се държат от авторските колективи, с които издателствата работят, а без тяхното съгласие няма как да се правят корекции в текстовете.

Проф. Клисарова коментира и темата с държавните зрелостни изпити. По думите й, задължително е скалата за оценяване да бъде ясна предварително. Тя добави, че в мандата и като министър това се е случило. Точките бяха обявени в деня на изпита, а не след това, когато вече е ясно какви са резултатите на зрелостниците. "В момента се гледа първо какви са резултати и тогава се определят точките. Трябва предварително да е ясно какъв е прагът. Така ще мотивираме и учениците да се подготвят сериозно.", каза още тя. И обясни, че това ще даде възможност завършилите да бъдат по-подготвени за висшето образование.

"Средното и висшето образование са свързани. Качеството на образование във висшите училища ще бъде такова, каквото е сега, докато финансирането продължава да бъде на база брой студенти. Не може да имаме 60 000 завършващи средно образование, а над 70 000 свободни места в университетите. Сега - имаш ли диплома за средно образование, вече си студент. Няма подбор, затова качеството е такова.", каза тя и обясни, че на база рейтинговата система може да има естествен подбор в системата, с което ще се регулират специалности и факултети.

"Българският учител не заслужава да се обръщат така към него. Напротив ние трябва да върнем достойнството на българския учител.", каза проф. Клисарова в отговор на въпрос относно думите на премиера "че сега и учителите ще го налазят за пари". Проф. Клисарова беше категорична, че учителската професия трябва да стане регулирана професия и да се създадат възможности за квалификация и кариерно развитие на хората в системата.

В студиото на БНТ не остана незададен и въпросът за номинацията на проф. Клисарова за кандидат за кмет на Варна. Тя обясни, че поканена от сдружение "Търсете жена" и се радва, че много варненци вече я подкрепят. "Аз съм варненка, родена съм във Варна, образованието и кариерата ми са във Варна. Варна ми е дала възможности, нека сега аз да дам нещо на моя град. Колкото по-достойни са кандидатите за кмет, колкото е по-силна надпреварата, колкото повече се борим да спечелим доверието на варненци, толкова по силен ще е изборът. Нека най-добрият да победи.", каза тя. И добави, че в работата си ще се води от формулата - силно управление с публичност, отчетност и контрол.

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО