Чавдар Трифонов атакува остро Иван Портних. Повежда листата на подкрепяща коалиция

Не беше трудно да се предвиди. Както написахме още в неделя във "Варна екшън", Чавдар Трифонов скочи на варненския кмет Иван Портних на нарочна пресконференция в "Малък Арт салон" на "Радио Варна" в понеделник. Трифонов даде заявка, че ще поведе листата на коалиция, която го подкрепя като кандидат-кмет на Варна. Внушението не изненадва - "Вторият тур е неизбежен" и на него Трифонов ще се изправи срещу Портних.

Чавдар Трифонов като бъдещ водач на листа се обяви срещу "търговските мнозинства" в Общинския съвет на Варна. Кандидат-кметът определи като неприемливи практиките, добили популярност като "шуробаджанащина", визирайки нерегламентираното влияние на "тъстовете". "Няколко души имат определящо въздействие върху бюджетната политика на общината", заяви Трифонов.

Чавдар Трифонов каза, че се надява за единна регистрация на "Реформаторския блок". Освен "реформаторите" зад него заставали също "патриотите", "БДС", "Обединени земеделци" на Мозер и други десни и центристки формации, съобщи Трифонов. Несъмнено острата заявка на Чавдар Трифонов ще предизвика реакция от щаба на конкурентите - най-вече на Данаил Папазов, който според червени "шамани" вече бил потънал даже зад Анелия Клисарова.

Община Варна е санкционирана с милиони левове за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при изпълнение на европроекти, алармира независимият кандидат за кмет Чавдар Трифонов. Общинската администрация е отговорила с мълчалив отказ за наложените й глоби и непризнати разходи на заявлението на Трифонов за достъп до обществена информация по темата.

Местната администрация е санкционирана от управляващите органи по съответните европрограми с близо 2,5 млн. лв., като половината от сумата е непризнати разходи. Със средствата можеше да се изградят две училищни спортни зали или да бъде решен проблемът с водоснабдяването на "Изгрев", коментира Чавдар Трифонов.

Размерът на глобите е само по пет от изпълнените европроекти, като най-голямата е при "Реконструкция и модернизация на ПСОВ Варна", както и по "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен".

"Дотук с темата "прозрачност на община Варна", заяви Чавдар Трифонов. Заради мълчаливия отказ на кмета Иван Портних да отговори на питането му по Закона за достъп до обществена информация, той отправи въпросите си чрез медиите и призова настоящият градоначалник на публичен диспут. Днес той ще подаде официално и жалбата си относно мълчаливия отказ до съда.

Независимият кандидат-кмет е подготвил ново заявление по Закона за достъп до информация (ЗДОИ), с което изисква действащата към 2015 г. Програма за управление на Община Варна, която кметът е задължително да изготви по Закона за местното самоуправление и местната администрация. Такава няма оповестена в публичното пространство. "Управлението не е процес на магия, а на планиране и приоритизиране. Затова във Варна проектите се изпълняват хаотично, не са свързани един с друг, което като цяло ги прави изключително неефективни.", коментира Трифонов.

Рейтингът на Община Варна за достъп до информация показва темп на спад от 3 г. насам. През 2013 г. той е 63%, през 2014 – 62,4%, а през 2015-та – 58,8 на сто. Пред нас са общини като Стражица, Добрич, Челопеч, Тервел, Алфатар, Крушари, Разград, Търговище, Бургас и прочие. Класацията е изготвена от Програма достъп до информация и публикувана на сайта на програмата. От Програма достъп до информация отчитат като недостатък липсата в интернет на решенията за завършените процедури по възлагане на обществени поръчки, на сключените договори за обществени поръчки, както и информация за извършените плащания по договорите за обществени поръчки. Всичко това трябва да бъде публично, за да бъде администрацията и управлението на града прозрачно и съобразено с интересите на гражданите, е мнението на експертите.

Според Чавдар Трифонов неуредиците в общинската администрация се дължат повече на липсата на организация, отколкото на липсата на експертен капацитет. Той беше провокиран да коментира дали кметската администрация използва десни или леви политики в управлението си. Трифонов отговори, че за него дясна политика означава стриктен бюджетен контрол, бюджетна дисциплина, максимално прозрачно изразходване на публичните средства, и че това, което се прави в момента в Община Варна, не е дясната политика, която той като кандидат-кмет изповядвал.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО