"Възход за Варна": Съдът задължи кмета Иван Портних да отговори за глобите по европроекти


Административен съд – Варна, отмени мълчаливия отказ на кмета на Варна Иван Портних да се произнесе по искането за достъп до обществена информация на сдружение "Възход за Варна" от 8 юли т.г. и осъди община Варна да плати съдебно-деловодните разноски на сдружението. Заявлението по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) се отнася до наложените глоби и неразплатените разходи на община Варна по 10 от европроектите, по които тя е бенефициент.

Делото беше заведено по жалба на председателя на "Възход за Варна" Чавдар Трифонов, който изнесе пръв пред варненската общественост информация, че общината дължи милиони левове глоби заради нарушения, най-вече на Закона за обществените поръчки, при изпълнението на проекти по оперативните програми. Тази информация не получи официално опровержение от страна на местната власт.

Става въпрос за обществена информация, за която е  налице надделяващ обществен интерес, по смисъла на ЗДОИ, тъй като предоставянето й ще доведе до повишаване на прозрачността и отчетността на Община Варна, коментира жалбоподателят.
"Единствената призната от закона възможност на задължения субект е да постанови решение за предоставяне или за отказ за предоставяне на достъп до исканата обществена информация, като писмено уведоми молителя за това свое решение", посочва съдът в мотивите на решението си от 26 октомври т.г.

На 18 ноември т.г. предстои да бъде гледано и друго дело за мълчалив отказ срещу кмета Иван Портних, заведено от сдружение "Възход за Варна". То е заради непредостяване на Програмата за управление на община Варна, която кметът е задължен да изготви по Закона за местното самоуправление и местната администрация и да публикува на сайта на общината.

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО