Партиен лидер ще строи кооперация върху бивш общински имот

Бивш общински имот ще бъде превърнат в жилищна кооперация. Инвеститор в нея е фирма, в която собственост имат местен партиен лидер и шеф на общинска дирекция, показа проверка на Дарик. Става въпрос за къща, която се намира на ул."Крали Марко" 9, под Ритуална зала и непосредствено до Дома на писателите. Имотът има излаз и на ул."Козлодуй".

До 2002 г. имотът е бил общинска собственост, след което е продаден на търг. Доскоро в къщата са живели самонастанили се роми, които при напускането си тръгнали с  по-ценното от покъщнината и дори част от тухлите.

Отскоро имотът е ограден със строителни платна, което показва предстоящо начало на строителни работи. Къщата предстои да бъде съборена, като на нейно място ще се появи многофамилна жилищна сграда. Разрешението за строеж е с дата 7 септември т.г., показва справка в общинския регистър на издадените разрешения за строеж.

Възложител на обекта е "Байвю" ООД. Управител и съдружник във фирмата е бизнесменът Цанко Цаков, който е и председател на партия "Отечество". Цаков е съдружникът с най-голям дял в дружеството, показва справка в Търговския регистър. Сред останалите съдружници в "Байвю", с втори по размер дял, е шефът на общинската дирекция "Превенции" Светлана Коева. Дружеството е учредено през 2008 г., като съдружници в него са още "Ел Ей инвест 2010" и "Фаст билдинг Варна" ООД.

На отминалите местни избори Цанко Цаков бе водач на листата с кандидати за общински съветници на "Отечество". Въпреки че партията спечели един мандат в местния парламент, в него влезе третият в листата Мартин Андонов, заради по-големия брой събрани преференции.

Светлана Коева пък е съпруга на Радослав Коев, който е бивш лидер на "Отечество" и заместник-кмет на "Аспарухово".

"Отечество" не крият, че имат сходство с убежденията с ГЕРБ. През 2009 партията с патриотично име подкрепи ГЕРБ на изборите за евродепутати и народни представители, след като решиха да не участват в политическата надпревара. На балотажите за районни кметове на последните местни избори "Отечество" удари рамо на кандидатите на ГЕРБ за "Аспарухово" и "Владислав Варненчик".

Дарик Варна,
© снимка: Дарик Варна

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО