Водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово преосвещенство митрополит Йоан за управлението на отпадъците край Варна

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово преосвещенство митрополит Йоан по време на церемонията при откриването на новата регионална система за управление на отпадъците край Въглен.

На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов, евродепутатът Емил Радев, дсепутати и кметове на общини и общински съветници.

Общата стойност на проекта е в размер на малко над 34,4 млн. лв. Собственият принос на общините възлиза на 7,4 млн. лв., но Варна поема близо 93 процента от разходите. Над 10 милиона лева са спестени при реализацията на проекта, за който трите общини са получили малко над 23 милиона лева финансиране по Оперативна програма "Околна среда".

Новото депо във Въглен за пръв път ще има законно сметище за строителни отпадъци. Този боклук ще бъде раздробяван със специални машини, а суровината ще се рециклира. Има и контейнер за временно съхранение на луминисцентни лампи, батерии, акумулатори и електрически уреди, както и съоръжение за компостиране на "зелени" отпадъци.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО