Шуробаджанащина в съда, но Янето не успя да вреди жена си

"Това е съпругата", "това е синът", а "това е зетят"... Горе-долу това са коментарите, които се чуват в съдебната система, когато излезе поредното класиране от поредния конкурс за съдийски или прокурорски помощници.

Идеята на този немагистратски пост е да подпомага съдиите или прокурорите във всекидневната им работа.

От години конкурсите за тази длъжност, която е изцяло под шапката на админстративното ръководство на съда или прокуратурата, са пример за шуробаджанащина.

През седмицата стана ясно, че ръководството на Софийски градски съд е провело изненадващ тест на съдебните помощници. Резултатите от теста не изглеждат никак добре. 14 от 25 съдебни помощници, които са държали атестационните тестове в Софийския градски съд, не са издържали теста.

Сред тях са имената на Донка Лазарова, която е съпруга на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Тя няма да бъде освободена, тъй като има дете под три години.

С повече от шокиращи резултати се е представила съпругата на Яне Янев- Галя Янева. Тя е получила 3 от възможни 34 точки. Тя не е уволнена, тъй като веднага след теста напуснала Съдебната палата. За това съобщават от ръководството на съда, цитирани от "Правен свят".

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО