Община Варна опровергава публикация на "Дневник": Твърденията на "Дневник" са манипулативни и не отговарят на истината

По повод публикацията: "Варна вече е загубила поне 6 млн. лв европейско финансиране за градски транспорт", бих искала да заявя следното: Варна категорично не е загубила 6 млн. лв. европейско финансиране, защото:

По проект "Интегриран градски транспорт на Варна4 са усвоени всички средства по безвъзмездната финансова помощ, допустими за възстановяване по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013г.
    
Що се отнася за Компонент 9, който е част от проект "Интегриран градски транспорт на Варна", финализирането му ще стане факт след извършване на "Ремонт на производствено–техническата база на Градски транспорт." Държа да подчертая, че  разходи за дейностите по този компонент са от частта съфинансиране от страна на бенефициента – т.е. Община Варна!

С други думи – съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ и бюджета на проекта, ремонтът на депото е част от собствения финансов принос на Община Варна. Затова заявявам категорично, че твърдението за "загубено безвъзмездното финансиране от 6 млн. лв." е манипулативно и категорично не отговаря на истината.

Що се отнася до показани извадки от кореспонденции между изпълнители и възложител, те също са некоректно представени. Например, тенденциозно е публикувана само част на писмото от ДЗЗД "Ефект –стро4 , като е пропусната частта, в която фирмата, осъществяваща строителен надзор на компонентите на проекта, е написала: "…Ви уведомявам, че цитираните клаузи от договорите се изпълняват своевременно. Нашите специалисти упражняват предварителен контрол при изработването на идейните и техническите проекти. Периодично провеждаме срещи с изпълнителите по договорите за Компоненти 1,2,3,4,5,7,8, и 10".

С уважение: инж. Биляна Якова, ръководител на проект "Интегриран градски транспорт"

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО