Лиляна Павлова и Валентин Вълканов стартираха изграждането на нов водопровод в район "Аспарухово" във Варна

Изграждането на нов магистрален водопровод в "Аспарухово" започна. Обектът бе проверен днес от кмета на Варна Иван Портних и Лиляна Павлова, министър на МРРБ. Заедно с тях терена бе огледан от Христо Иванов, зам.-кмет на града, Тодор Балабанов, председател на ОбС, Валентин Вълканов, управител на ВиК – Варна.

"Водопроводът започва от Езерото и отива до местността Карантината, ще захранва с вода местностите "Боровец", "Галата" и части от кв. "Аспарухово". Разстоянието, което трябва да изпълним е 2,6 км с наша техника и специалисти. Това е последната част от проекта, за да снабдим "Аспарухово" с нов водопровод и добро захранване", заяви управителят на ВиК Валентни Вълканов, пише "Днес+".

Проектът за ВиК съоръжението е на стойност 3,5 млн. лв., осигурени от МРРБ. „Радвам се, че общината много бързо започне работа. Обновяването на ВиК мрежата е част от интегрирани подход, който общината прилага – по линия на ОП "Региони в растеж" да се направи уличната инфраструктурата, а по линия на програма "Рибарство и аквакултури", да се изгради рибарското пристанище“, каза министър Павлова.

Кметът Иван Портних припомни, че скоро община Варна получи право да закупи три терена, собственост на "Рибни ресурси". "Така ще успеем да реализираме визията си за развитието на Аспарухово – с разширение с 2 платна на ул. "Мара Тасева", вкл. за изграждане на пешеходни пасарелки, със скатно залесяване на брега канал море-езеро,с разширение на Аспаруховия парк, включително с изграждане на детски площадки, зони за отдих и атракциони.

Планираме в района на пристанището да разработим морска транспортна линия – Аспарухово – Морска гара, като ще търсим възможности за закупуване на кораб чрез проекти по европейските програми или публично-частно партньорство", заяви успешният кмет на Варна Иван Портних.

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО