Лиляна Павлова във Варна: Два специални фонда за Североизточна България

 
От два фонда за финансов инженеринг ще може да се възползва Североизточна България, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на конференцията "Региони в растеж", организирана от в. "24 часа" и КРИБ с помощта на СИБанк, която се провежда във Варна. Североизточният регион бе първият, от който започна серия дискусии.

370 млн. лв. за заделени във Фонда на фовдовете в такива инструменти, обясни Павлова. Единият от фондовете за градско развитие бил за София, един за Южна България. Ще има специален фонд за Северна и още един за туризъм, които са многжо важни за Североизточна България, обясни Павлова.

Туристическият фонд е много важен и е със стартова инвестиция от 100 млн. лв. и тя трябва да бъде утроена до 300 млн. лв., обясни регионалният министър.

"Три са основните фактори за развитие на региона - туризмът, транспортен, логистичен и енергиен хъб на България. Когато планирахме как тези 3 млрд. лв. по линия на програмата "Региони в растеж" искахме регионите да бъдат подкрепени с повече добавена стойност,", каза още Павлова.

Имаме нуждза да развием седем града като двигатели и към тях като центрове за икономически растеж добавихме Видин и Благоевград. Към всеки по-голям трябва да има още един тип сателитен град, които да дават баланса за развитие на страната. Без най-малките пък нормалното и балансирано развитие на страната няма как да стане, допълни тя.

Североизточният район е на четвърто място като площ, население и БВП. Регион, в който 50% от потенциала идва именно от Варна, показа тя. За региона са предвидени няколко групи инвестиции - 188 млн. безвъзмездна помощ за градовете и градското развитие, енергийна ефективност, среда, градски транспорт, 40 млн. пътна инфраструктура, реформа на спешната помощ, подкрепа на образователната реформа - общо още над 100 млн. лв. 13 млн. лв. в 10 професионални гимназии, допълни министърката.

Към днешна дата са отворени схеми за над 75% от програмата, която е на обща стойност 3 млрд. лв., обясни Лиляна Павлова.

Музикалното училище във Варна е първият одобрен и финансиран проект. Следващите месецище финансираме две важни реформи - образователната и здравната, допълни министърката.

58 млн. лв. ще бъдат дадени за водния сектор във Варна, каза още министърката.

Следващите 2-3 години Аспаруховият мост ще се затваря частично, ако искаме да бъде направен добре. Магистрала Хемус пък остава наш приоритет и първите поръчки ще бъдат възложени в края на месец май, заяви още Павлова. Една част от пътищата ще бъдат финансирани от оперативната програма - 40 млн. лв., каза още тя. /24chasa.bg

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО