"Обреди"-Варна с инвестиционна програма за 2,691 млн лв


Общинската фирма "Обреди" получи положително становище от комисията по собственост и стопанство да направи промени в бизнес програмата за развитие на дружеството. Предвидените инвестиции до 2017 г. са за повече от 2,691 млн. лв. Неочаквано за повечето от членовете на комисията дебатите бяха изтласкани на територията на популизма, след като съветници засипаха вносителите с въпроси, нямащи нищо общо с конкретния казус.

"Непрекъснато чувам безпочвени съмнения от някои колеги – ето ви сега черно на бяло прозрачни разчети, анализи и предложения, контрира д-р Янко Станев. За разлика от "съмнителните" съветници, аз си направих труда да се запозная с предложенията на "Обреди", и съм убеден, че разчетите им са реалистични. За първи път общинско дружество желае да ни запознае подробно с инвестиционните си намерения, добре е да изискаме примерът им да бъде последван и от останалите. Но съм готов на всякакъв отпор срещу опитите за пляскане във въздуха и опорочаване на дебата с недобронамерени и манипулативни политически трикове."

Думите му бяха подкрепени и от председателя на общинския съвет Тодор Балабанов, според когото ако всяка инвестиционна крачка на общинските фирми бъде спъвана от едни и същи колеги, това би блокирало дейността им за неопределено време с всички произтичащи от това последствия.

В крайна сметка бизнес програмата на общинската фирма Обреди получи подкрепа от комисията по собственост и стопанство. В хода на дебата стана ясно, че ръководството има амбициозен план за разширяване на гробищата във Варна и превръщането им съвременно парково пространство. Предвиждат се отчуждителни процедури за разширяване на гробния парк в Тополи с около 90 дка. Същото, но в други мащаби, предстои в Галата и Виница. Най-мащабното разширение се предвижда в местността Кантара, където се очаква решение от Министерски съвет за предоставяне на 360 дка нови терени за гробищни паркове.

Предстои изграждането на колумбарийни стени на централните варненски гробища и това на Тополи. Там ще бъдат укрепени основите на дома на покойника. Във Виница ще се довърши залата за поклонения, ще се изграждат нови алеи и парково осветление. Постройка за обслужване на граждани и друга за помени ще се изгражда на централните варненски гробища.

Солидни промени за над 120 хил. лв. предстоят и в ритуалния сватбен дом на ул. Крали Марко. Там ще се подменя старата дървена дограма, предвижда се хидроизолация и ново покритие на покрива, пребоядисване на помещенията. За фолклорния оркестър ще бъдат закупени нови музикални инструменти, тъй като старите са от началото на 90-те години.

300 хил. лв. е печалбата за миналата година на фирма "Обреди". С вложени 15 хил. лв. в експериментален електронен регистър е постигнат ефект от близо 70 хил. лв.

Днес+

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО