Социални помощи ще се отпускат по нова наредба

Наредба за отпускане на еднократна финансова помощ за остро възникнали основни жизнени потребности ще разработи община Варна. Това решиха съветниците от комисията по социални дейности и жилищна политика.

Документът ще се изготви от работна група с трима представители на социалната комисия, и с по един на комисията по финанси и бюджет, по здравеопазване и правната комисия към Общинския съвет. В нея ще участват и специалисти от съответните дирекции към кметската администрация, както и представител на варненската дирекция на Агенцията за социално подпомагане.

"Трябва да имаме нормативна база, не може при 13 млн.лв. бюджет за социални дейности да си обясняваме тук на всяко заседание защо подпомагаме крайно нуждаещи се варненци с по 100-200 лв. И да убеждаваме някои, че социалната програма на общината далеч не се изчерпва с раздаване на помощи", обоснова позицията си в подкрепа на наредбата зам.-председателят на Общинския съвет д-р Янко Станев.

Според председателя на социалната комисия д-р Лидия Маринова именно ясен регламент би спестил излишни спорове по всеки отделен казус. Тя подчерта, че и като зам.-кмет в предишния мандат, и като оглавяващ социалната комисия не е била свидетел на разточителност при осъществяване на социалната политика на община Варна.

Гинка Христова, Днес+

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО