Законът на глутницата – бой по най-слабия. По този сценарий се разиграват епизодите на съветника Григор Григоров


Не е лесно да си общински съветник за първи мандат, особено ако си напомпан до пръсване с амбиция да блестиш с екзотични позиции по всеки повод. Все още си в нормативната база като в кълчища, процедурите са ти в мъгла, а колегите сменят бързо снизхождението с неприкрита насмешка. Че се и изнервят. Какво толкова бе хора, нали накрая има едно "пардон".

По този сценарий се разиграват епизодите на съветника Григор Григоров, при когото разминаването между факти и фикция далеч не е инцидент, а заплашва да прерасне в епидемия. В началото бяха опознавателни туристически обиколки в социални центрове като дом "Гаврош", СУПЦ "А. Железкова", сирашки домове и ред други, за да се набави снимков материал в подкрепа на недоказуеми тези как щедро се харчи народна пара.

След това Григоров взе на прицел еднократните помощи, с които общината подпомага изпаднали в нужда свои съграждани. Защо са с повтарящи се фамилии, как така са с адреси предимно в ромските махали, на какво основание, по-подробно, моля. Деформациите са толкова дълбоки, че на пръв поглед са смешни, след третата серия стават досадни, а в пленарна зала рязко придобиват трагичен обрат. Както на последното заседание – яростно настъпление, заравяне в нормативната база – член, алинея...и накрая - пак "пардон".

Конкретният повод е отдавна предъвкана тема за център за интеграция и рехабилитация на деца от малцинствен произход, любима мишена на социално загрижения съветник. Преди месец с почуда установил, че на адресите, посочени в договорите между общината и фондация "Владиславово", която е разкрила центъра, има несъответствие.

Бил на място, проверил – там център не видял. И, представете си, не го намерил никъде. Отворен остава въпросът как през всичките години от 2008 г. насам близо хиляда родители, голяма част от които неграмотни, са намерили офисите на детския център в "Одесос" и в "Аспарухово" и са поверили децата си на специалистите.

По време на последното заседание на общинския съвет се завъртя същата плоча, но по друг повод - промяна на социалната услуга в център за обществена подкрепа. Атаката – по същия формален повод с адресите. Оттам не е ли предрешено възлагането пак на същата фондация и т.н. Ето отговорът на Любомира Комитска, директор на социалната дирекция на община Варна:

"Грешката в адресите е техническа, моля за извинение. Тези центрове са реални и работещи, знае го всеки, който ги е посещавал и е видял реалната им работа. Моля, приемете извинение от мое име. Писмото от фондацията до общината за промяна на адресите е от 2012 г. и повторено през 2015 г., че се сменят адресите на двата офиса на център за социална интеграция и рехабилитация, където се предоставя тази услуга. Колкото до конкурса - задължени сме по закон да възложим всяка социална услуга след конкурс. Той е отворен, не посочваме адрес на офис, в който да се предоставя услугата, и всяко НПО е добре дошло да го спечели."

Само че не всеки нескопосан опит да се разгори скандал може да приключи с "Какво толкова, пардон!". Ехото не заглъхва с оттегляне на налудни предложения, при това придружени с уверението, че от днес нататък социалните дейности ще са единствената кауза за Григор Григоров и с декларациите му, че се води от принципа – повече пари и повече справедливост при разпределението.

За аудиторията в пленарната зала на общината не остана съмнение колко труд струва едни и същи опорни точки да се повтарят поради липса на въображение. Но някой трябва да обясни на Григор Григоров, че не е безобидно прегрешение да манипулираш общественото мнение. Това не само не помага на социално слабите, които той твърди, че ще защитава, а дори деградира онази част от тях, която и без това си търси кого да обвини за социалното си унижение.

В защита на социалните работници и на хората, които търсят подкрепа от тях беше изказването на д-р Янко Станев, зам.-председател на общинския съвет:

Против съм с неясни доводи да се опетняват достойнството и съвестната работа на толкова много специалисти в социалната сфера. Община Варна има толкова много програми в областта на културата, на спорта, за международни проекти. Но съветникът Григор Григоров е избрал да атакува единствено социалната програма, защото тя е предназначена за най-беззащитните и най-уязвимите хора. Вашите изпълнения в пленарна зала са най-смешната пиеса, която съм гледал. Със същия успех може да се атакуват всички програми. Но на вас ви е важна точно тази, защото тези хора няма кой да ги защити. Има допусната техническа грешка, получихте обяснение...

Нямате право да обвързвате политически конструкции от изборите – да къртите Янко Станев, с поведението си в тази зала. Призовавам тези уязвими групи от хора да не бъдат всеки път под прицел, етикети да не се лепят. Всички въпроси, които касаят политическите резултати от изборите, да бъдат решавани в комисиите.

На заседанието на социалната комисия преди месец не реагирах така, защото другите съветници не бяха информирани. От години съм в политиката и знам за какво става дума, компетентен съм. Не ми преобръщайте в недостатък качеството, че съм компетентен, не се срамувам, че съм автор на социалната програма на община Варна, че съм бил в ДПС... Не ме е срам, няма да млъкна. И моля ви, без етикети! Не се знае дали някой ден и ние няма да се нуждаем от същата помощ, от която се нуждаят тези хора, които са потребители на общинската социална програма.

Днес+

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО