Янко Станев: Кризата с боклука на Варна приключва до седмица

Още тази седмица кризата с боклука във Варна ще приключи. Това уверение даде в ефира на Дарик общинският съветник Янко Станев.

Според него след конкурса и започването на работа на новите сметосъбиращи фирми процесът ще се овладее и почистването на града ще бъде на по-високо ниво. Годишно общината дава общо за целия процес на събиране, извозване и депониране на отпадъците 27 млн. лв. Около 30% от парите са за сметосъбиране, уточни Станев. По негово мнение обаче средствата за целта трябва да бъдат половината от план – сметка „Чистота“. Изчисления на общината показват, че през лятото в града се произвежда 30 – 40 на сто повече смет.

Общинският съветник нарече „пушилка“ публикации в медиите, според които италиански градове извозват и депонират боклука си във варненско сметище.

„Когато се случва нещо такова, то се прави с експертиза на съответните компетентни органи. Четох, че сметището е в Девня, но нямам официална информация. Община Варна не е сключвала подобен договор“, увери Станев.

СДС-ДА следва ясна и последователна политическа позиция в Общинския съвет, подкрепяйки мнозинството, заяви още той. По думите на местния избраник групите в съвета са ясни, с изключение на тази на Реформаторския блок.

„Реформаторският блок има три разклонения – ДСБ, които нямат група, съществува и група Реформаторски блок, в която реформатор е само Кирил Георгиев, има и група на СДС“, коментира Станев, който не се нае да определи дали самият той е реформатор.

„Реформатор ме нарекоха още през 90-та година... Не знам, може вече да съм станал и деформатор“, пошегува се той.

Станев е на мнение, че РБ трябва да има собствена кандидатура за президент, който да има задачата да увеличи броя на гласовете за блока.

„Това трябва да постави начало на предоговарянето на РБ, който се изчерпи, да има промени в него за реален субект Реформаторски блок. Не бива да се допуска президентските избори да станат част от вътрешнополитическата кампания. Да станеш кандидат за президент, за да станеш после лидер на партия, не е сериозно“, е позицията на зам.-председателя на местния парламент.

Янко Станев смята, че партийните лидери не бива да се кандидатират за президент, тъй като са изхабени като фигури.

По казуса ФК „Спартак“ той мисли, че клубът ще се стабилизира, ако всички са единни и всички „преклонят глави“./dariknews.bg

Снимка: Дарик-Варна, архив

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО