Напрегнат бюджет е традиция за Варна

Приходите за първото шестмесечие на 2016 на община Варна надвишават с 9,3 милиона лв. събраните средства за същия период на миналата година, тогава пък са били с 5 милиона повече от първото полугодие на 2014, съобщи зам.-кметът Пейчо Пейчев.

Той подчерта, че тенденцията за ежегоден ръст в бюджета на общината е плод на амбициозна политика на кмета Иван Портних и неговия екип в полза на варненци. Пейчев оцени високо финансовия екип на общината в подготовката, в изпълнението и отчитането на бюджета за миналата година като се позова и на одита на Сметната палата, с който отчетът е заверен без забележки.

По традиция от 2000 г насам Варна приема напрегнат бюджет, този не прави изключение, заяви зам.-председателят на Общинския съвет д-р Янко Станев. От леки, меки варианти, няма смисъл нито администрацията, нито съветниците, нито гражданите на Варна. По думите му общинският бюджет и отчетът му са политически въпрос, но процедурите не. Като политици групата на СДС граждани и експерти ще подкрепи отчета, тъй като е изготвен стриктно по изискванията на закона за публичните финанси.

Станев изрази увереност, че и за идната 2017 г. при спазване на процедурата още отсега съветници и администрация да взаимодействат при уточняването и остойностяването на всички програми и проекти. Ако процесът приключи до края на октомври, а в началото на идната година бъде приет републиканският бюджет, Варна ще приеме общинския в срок и с реалистични показатели. Според Станев са налице шансове той да бъде над 260 млн. лв.

Гинка Христова, Днес+

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО