Бойко Борисов: Путин бе добронамерен в разговора ни, обеща експертна помощ

Руският президент Владимир Путин е бил доста добронамерен към българския премиер в разговора си с него, в който са били обсъдени съвместни проекти в сферата на енергетиката. Това разкри във Варна Бойко Борисов. Путин дори заявил готовност да прати експерти, ако България има решения по енергийните въпроси.

„До този момент и те губят стотици милиони, и България губи. Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 милиарда лева, да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали, да не кажа невъзможно. След вчерашния ни разговор позициите ни се избистрят”, коментира премиерът.

Той изрази оптимизъм, че ако политическата класа у нас съумее да бъде единна в решаването на енергийните въпроси, за България ще има големи позитиви. Страната ни разчита на съдействието на Европейската комисия, но нещата не могат да се случат без Русия, категоричен е Борисов.

Предстои да се търсят инвеститори за газовия хъб. Няколко варианта ще бъдат обсъдени с експерти, един от които е „Белене” се превърне в частен проект с някакво малко участие на държавата, посочи Борисов. Тези варианти трябва да устройват и руската страна, тъй като без нея страната ни не може да направи нищо, добави премиерът.

България е осъдена да заплати на Русияза спирането на строежа на АЕЦ "Белене" около 550 милиона евро, припомни той. Всеки ден 167 хил. евро се начислява на тези пари. Над 40 млн. евро лихви вече са натрупани. Тръбите за „Южен поток” за над 2 милиарда евро стоят на пристанищата във Варна и Бургас. В същото време южните газови коридори минават през Гърция, каза още Борисов. В крайна сметка България би могла да се превърне само в един клиент, изрази опасение той.

Всички тези проблеми ще бъдат дискутирани на специална конференция във Варна през септември с участието на всички европейски експерти.

Премиерът Бойко Борисов беше във Варна, където заедно с министъра на околната среда Ивелина Василева, откри Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона във Военноморското училище. /Дарик радио

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО