Люксембургският външен министър Жан Аселборн: "Да изключим Унгария от ЕС! Типове като Орбан ни надробиха тази попара"

Люксембургският външен министър Жан Аселборн атакува фронтално унгарския премиер. "Типове като Орбан ни надробиха тази попара", заяви Аселборн и дори предложи Унгария да бъде изключена от ЕС.

"Държава, която вдига огради срещу хора, бягащи от война, която накърнява независимостта на медиите и на правосъдието, както прави Унгария, трябва временно, а ако се налага и окончателно да бъде изключена от ЕС", каза люксембургският външен министър Жан Аселборн в интервю за германския вестник „Ди Велт”. Според Аселборн, това е единственият начин да се опази единството и сътрудничеството вътре в Съюза.

"Орбан върши тежки нарушения"

Унгарският премиер Виктор Орбан върши тежки нарушения срещу основните ценности на ЕС, подчерта още Аселборн и "повиши тон": "Типове като Орбан ни надробиха тази попара: светът вече гледа на ЕС като на съюз, който си позволява навън да защитава някакви ценности, но сам не е в състояние да следва същите тези ценности".

Люксембургският външен министър, който е известен както с привързаността си към европейската идея, така и с острия си език, настоява за промени в договорите за ЕС, за да може да се улесни евентуалното изключване на Унгария. "Ще бъде от полза да променим правилата така, че в бъдеще замразяването на еврочленството на дадена страна да бъде възможно и без пълно единодушие."

"Скоро в Унгария ще започнат да стрелят по бежанците"

Аселборн, който е външният министър с най-дълъг стаж в ЕС, обвинява Орбан в особено тежки нарушения на политиката по отношение на бежанците: "Оградата, която Унгария издига срещу бежанците, става все по-дълга, все по-висока и все по-опасна. Скоро ще дойде моментът, в който в Унгария ще започнат да стрелят по бежанците".

И още: "С хората, които са избягали от война, се отнасят в Унгария по-лошо, отколкото с диви зверове", каза Аселборн и добави, че хората, които се опитват да преодолеят оградата, трябва "да се опасяват от най-лошото". В тази връзка да припомним, че в края на август Орбан нареди да се издигне втора ограда за подсигуряване на границата към Сърбия.

В Средна и Източна Европа унгарският премиер получава и овации заради суровата си политика към бежанците и националистическите си възгледи. Част от наблюдателите го причисляват към европейските популисти, сред които са партии като френския Национален фронт и "Алтернатива за Германия". И двете формации водят пропаганда срещу мигрантите и черпят енергия от страховете на хората.

Изявлението на Аселборн идва броени дни преди срещата на лидерите от ЕС, които се събират в петък в словашката столица Братислава. Там те ще обсъждат бъдещето на ЕС след планираното излизане на Великобритания.

"Дойче Веле"

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО