Цветанов се разбра с Местан, ДОСТ подкрепя ГЕРБ още на първия тур, но без тъпани. Доган мълчи за БСП и "АБВ"

Цветан Цветанов и Лютви Местан се разбраха за сътрудничество на изборите за президент. ДОСТ се отказва да регистрира кандидат-президент, но поставя условия на ГЕРБ за "националистите", твърдят източници от щаба на ГЕРБ.

Ледено мълчание откъм Сарая. Ахмед Доган мълчи за избора между БСП и "АБВ". В петък сутринта Георги Първанов пласира оферта към Сокола - да следват заедно "Третия път". ДПС ще играе на втория тур за този, който даде повече.

Този път ще се наложи турци да плащат на турци, за да гласуват за кандидат извън тяхната общност. Скъпо упражнение. "АБВ" парички няма. Оръжейното лоби налива ресурс при "позитанците". Доган вероятно ще избере БСП за по-евтино.

В същото време Лютви Местан се опитва да осребри гласовете на ДОСТ с геополитически и евроатлантически "бонуси" - ГЕРБ да го припознае като "правоверен партньор", който може да е "мост" между Турция, България и Брюксел.

На практика заявката за преговори с ГЕРБ Лютви Местан даде преди десетина дни в предаването "Свободна зона" на Георги Коритаров, когато в ефира на TV+ обяви платформата на ДОСТ и възможните тактически ходове.



"Президентската надпревара е битка за идентичността на България, не само на отделните политически сили. В зависимост от профила на президента, който ще изберем, ще дадем отговор на въпроса – ние само на думи ли сме евроатлантическа държава, или сме реална евроатлантическа държава, която ще работи за своето освен формално, и функционално членство в Европейския съюз и особено в НАТО?

Затова, дали ДОСТ ще участва със собствен кандидат, или ще подкрепи друг, е функция от отговора на въпроса – какъв трябва да бъде президентът на България? Ние смятаме, че президентът на България трябва да бъде много еднозначен и ярък евроатлантик. Това е основният критерий, който ДОСТ извежда.

И ако да осигурим победа на президента евроатлантик е тактически по-целесъобразно, и ние на първи тур да играем с наша кандидатура, ще поемем тази отговорност. Ако е необходимо обаче стратегически и тактически да подкрепим още на първи тур кандидат с такъв профил, на изборите ние сме склонни да загърбим тясно партийния си интерес и да действаме съобразно нашия прочит за българския национален интерес."


Източници на информация в щаба на ГЕРБ твърдят, че Лютви Местан вече се е разбрал с Цв.Цв. - ДОСТ няма да издига кандидат и ще подкрепи кандидата на ГЕРБ още на първия тур, но няма да бие тъпана.

Тихата подкрепа с работа на терен целяла да не се отблъскват избиратели на ДПС, които можело да гласуват за кандидата на ГЕРБ, защото на първия тур ДПС щяло да пасува.  

Такава сметка си правят Цветан Цветанов и Лютви Местан. Да видим резултатите. Ахмед Доган може да реши да изненада основните играчи още на първия тур. И?

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО