Борисов издигна конкурентната на Румен Радев по русофилска линия Цецка Цачева

На предстоящите президентски избори няма интрига. Всички кандидати, без Трайчо Трайков, който говори на ясен евроатлантически език, шикалкавят с повече или по-малко ясен руски акцент. По този начин петата колона на Москва си е подсигурила победата, освен ако единственият автентичен десен кандидат не ги изненада, стигайки до балтаж срещу проруския кандидат на ГЕРБ.

Потвържава се тезата (ми), че основната резделителна линия в България е изборът между източния евроазиатски реваншизъм за провала на световния комунизъм и противопоставящия му се евроатлантизъм.

В тази кампания най-обиграният кремлинолюбец (нарочно използвам "кремлин" както в английския, за да подчертая фалшивото "западно лустро" на своя обект), е бившият външен министър и вицепремиер Ивайло Калфин. Авторът на българофобската "сентенция”, според която българският патриотизъм се определя от любовта към Русия, отново се отличи с произнасянето на някои подобни полуистини, валидни за света, в който живее.

Тъкмо Калфин (ако не броим бившия му съпартиец Георги Кадиев, който също изобрази автентично възмущение от един отделно взет руснак, казал истината за руското презрение спрямо българите), беше най-остър в реакцията си срещу констатацията на руския депутат Пьотр Толстой, дръзнал да развали хубавата русолюбска лъжа за руската любов към България с признанието как ни изкупуват и как ще продължат да го правят докрай.

Калфин му се озъби, че щял да си счупи зъбите. Което е истина. Просто предупреди Москва да си прибере откровения говорител и тя го дръпна обратно в строя, за да не пречи на българските другари да си лъжат от името на Русия. Накара Толстой да излъже, че само се бил пошегувал.

Той, разбира се, както се полага на висш имперски чиновник, го направи по съответния презрителен начин с опакото на ръката, обвинявайки "българите", че нямали чувство за хумор (явно е очаквал от обявените за продан роби на руско-българската "дружба" да прозрат хумор в  думите на своя роботърговец).

Но Калфин не спря дотук с манипулативните истини. Мислейки на руски, подсъзнието му подсказа образа на рулетката. Употреби го спрямо кандидатите на ГЕРБ, които били като пуснати в рулетка. (Почти) не се издаде, че става дума за руска рулетка. При това с халосни патрони. Защото всички участници в уж опасната рулетка са обречени на руски успех на финала, когато един от тях бъде монтиран на мястото на прогонения "русофоб" Плевнелиев. Това е целта на задачата.

Основен участник в изпълнението на тази задача обаче не е Калфин. Наблегнах върху този представител на Първанов, известен още като "лицето на Русия в България" ( от едно издайническо електронно писмо на Светлана Шаренкова http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/06/21/1110230_svetlana_sharenkova_-_liceto_na_organizaciiata/), заради факта, че е "Първанов с човешко лице"- поне в очите на хората, които се хващат на номера да го оценяват по постовете, заемани от него. Сякаш не десетки негови безлични подобия не са били пускани по същите писти и преди.

Главният изпълнител на задачата да бъде сменен "русофобът" Плевнелиев е Борисов. Вероятно няма скоро да разберем каква част от аргументацията е надделяла за отказа му от втори мандат (който, ако се вярва на мантрата, че и едно "магаре" да сложат от ГЕРБ, то пак ще спечели). Плевнелиев изтъкна лични мотиви, но тайната за враждебното отношение в ГЕРБ спрямо него по русофилска линия е толкова публична, че и най-големите лъжци от управляващите не можаха да я прикрият.

Всъщност, както вече съм отбелязвал, в прав текст ги разкри русофилският им конкурент Георги Кадиев. Той сподели с явно задоволство какво му подшушнал колега гербаджия в парламента: че в ГЕРБ биха подкрепили сто процента прогонването на президента Плевнелиев от поста, ако се беше стигнало до гласуване в рамките на подобна процедура.

Задачата на Борисов е проста като военна заповед: да кара влака така, че всяка маневра да изключи повторение на най-голямата му политическа грешка досега, каквато беше допускането на "русофоб" като главнокомандващ на натовска България. Иначе казано, да вкара влака в "трета глуха" на коловоз, който да не дразни Путин. Машинистът Борисов, както виждаме, козирува и изпълнява. Видно е от номинациите му за президент, които вещаят две неща: декларативна или зле прикрита победа на петатат колона на Москва.

Видно е като цел също и от една дребна наистина, но показателна все пак подробност: кой е истинският, а не декларираният лицемерно реален "враг" на ГЕРБ на изборите. Написа го днес путинофилският сайт БЛИЦ само час преди пресконференцията на Борисов, на която обяви пренебрежимият факт кого точно издига за президент: "най-голямата провокация" към властта бил именно Трайчо Трайков, защо е бил прогонен като министър от Борисов, а го номинирали за президент.

Ето така, след 55 минути хвалба в реч пред актива на партията си, Борисов обяви Цецка Цачева за свой кандидат за президент, която, по думите му, трябвало да стане "майка на нацията".

Мноого хитър ход - да му мислят сега другарите и другарките, агитирани да гласуват за Румен Радев, кого да изберат между двамата!

Иво Инджев, http://ivo.bg/

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО