Борисов: Изнесохме демокрация, съсипахме страните с ракети, заливат ни с мигранти. Ако сега почнат да мятат ракети тука, не можем да се събереме от различните посоки, в които ще избягаме всички

България е изправена пред страховити заплахи и предизвикателства - липса на пари, войни, мигранска криза, бомби, вероятността са свършат средствата от Европа, международното положение. Такава картина описа премиерът Бойко Борисов на среща с кметовете от Националното сдружение на общините. Словото му бе разпространено в звук и писмено от правителствената пресслужба. Разбира се, ч изложението не липсваха и постиженията на кабинета в контрабандата, харчовете в енергетиката, случката с КТБ, в която властта се е справила, санирането, стоежите, помощта за учителите...

По думите на премиера едно от най-големите предизвикателства е кризата с мигрантите в Европа, а оттам - възможността парите от Европа да бъдат орязани.

"В Европа вече няма пари. Има огромна опасност европейските средства за сближаване, от които се ползва България, да бъдат сериозно орязани и да бъдат пренасочени за справяне с бежанската криза и към районите с конфликти", заяви министър-председателят пред пълната зала с кметове.

Борисов правил сметка, че според гласуваните и обещани от европейските лидери средства за Африка (1.8 млрд. евро), Афганистан (1.2 млрд. евро) и друга страни, от бюджета на ЕС трябва да бъдат извадени 10 млрд. евро, които в момента ги нямало.

"Лека-полека се върви към закриване на кохезионната политика. Те няма да кажат спираме кохезионните фондове, но затова има финансови корекции", каза Борисов.

Борисов коментира и влиянието на въоръжените конфликти и бежанската вълна върху България:

"В тази тежка предвоенна обстановка в света, ако не се вразумят великите сили, общините ще са едни от най-нестабилните. Ако сега почнат да мятат ракети и бомби, няма да има нито детски градини, нито болници...

Ако сега почнат да мятат ракети тука по нас и бомби, не можем да се събереме от различните посоки, в които ще избягаме всички. Цели държави се заличиха от картата. Тези хора затова бягат... Дори граничар до граничар да сложим, докато войната върви, няма да има решение"...

"Те (мигрантите) прииждат. Единственото, което "спасява” България и Европа, е споразумението с Турция, защото засега тя приема влезлите у нас мигранти обратно".

Борисов призова още да се помогне и на Италия, защото там проблемите са "чудовищни” – влизат по 5000 – 6000 души на ден. Министър-председателят призовал и Джон Кери, и Лавров да намерят лош мир, но мир. Трябвало да се установи и зона за сигурност в Либия, за да се защити Италия. Той припомни и как се протестира в общините, където има мигранти.

Борисов очерта и климатичните промени, които създават природни бедствия, като друга заплаха пред държавата и общините.

"В тези условия, ако се разклатиме, ви гарантирам изключително тежки времена. Надявам се на повече мъдрост и отдавам всичко на емоциите от предизборната кампания", предупреди Борисов.

На кметовете Борисов разказа отново за постиженията в борбата с контрабандата, за изплащането на пари за фалита на КТБ, за харчовете в енергетиката, за които традиционно обвини предишни управления.... На кметовете той обеща да продължи програмата за саниране на частни блокове с по 1 млрд. лв. годишно и да направи магистрала "Хемус”. Обясни им, че ги обича, подкрепя, не се чувства на гости при тях и те не са гости при него.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов отново разви теория каква е причината за вълната от бежанци. И този път трибуната му бе форума "Миграция и интеграция. Влиянието върху жените", организиран от Европейската народна партия-Жени. Премиерът откри сбирката, заместникът му Цветан Цветанов чете лекция, а кандидат-президентката Цецка Цачева обясни на аудиторията какво е отношението към дамите в ГЕРБ.

Ето какво каза Борисов там:

"Изнесохме демокрация, която съсипа страните, заливащи ни с мигранти. България трябва да понесе отговорността и да помага на хората, които бягат от военни конфликти на места, където има намеса на Европа и НАТО".

Думите на Борисов изглеждат повлияни от германския канцлер Ангела Меркел, която е сред най-големите защитници на европейската помощ за бежанците, нищо че това й донесе проблеми с рейтинга. През септември т.г. Меркел дори свика среща на върха с шефовете на германските концерни, за да обсъдят как мигрантите в страната да бъдат интегрирани в местния трудов пазар.

"Като дойдат мъж, жена, деца, бягащи от войната - добре дошли сте. Тогава всеки ще си отвори сърцето, ще си даде от залъка и ще помогне на тези бедстващи хора, защото нашите ракети - френските, английските, американските, руските и турските, разрушиха техните градове и държави. Това е опасно за мен, като го говоря, защото в тези държави слушат и казват: "Тоя на какъв се прави", но това е истината. Изнесохме демокрацията, която разсипа тези държави. И сега чакаме времето, в което Тони Блеър излезе и каза: "Сбъркахме за Ирак". Защо трябва да чакаме десет години, за да се извиним, а не го прекратим веднага", бяха думите на Борисов.

Министър-председателят подчерта колко важно е да бъдат затворени границите от Финландия до българо-гръцко-италианска граница, както и да останат само граничните пропускателни пунктове.

Клуб Z

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО