Проблеми в комуникацията в ГЕРБ изострят езика на Борисов към реформаторите

Факт е, че реформаторите не са лесен съюзник - особено с двете линии на поведение - опозиционната и властовата. Но в случая нервността на Борисов идва от съвсем друго - ходът на ГЕРБ да излезе от Народното събрание и да ваканцува близо един месец е самоубийствена глупост, с конкретни и негативни последствия за ГЕРБ в центъра на предизборната кампания. Изглежда той има проблем с комуникацията и контрола на парламентарната група.

Нервен е още, че ги хванаха за служебната победа с поправката "не подкрепям никого" - която очевидно е рожба на Дани Кирилов. Не твърдя, че е някакъв дълбокомислен ход от страна на Дани, а по-скоро резултат на некачествен законодателен процес при ГЕРБ в Парламента. Депутатите често като видят, че нещо не е наред предпочитат да мълчат, защото не знаят дали не е одобрено "горе". В тази парламентарна група критичното мислене и инициативата изглежда не се окуражават и това дава своите дефекти.

Как да кажеш - Цветанов не е свършил добре работа или отсъства. Или Цецка Цачева. Имат и проблем с 35-те секции - ограничения - които също генерират негативни реакции и настроиха българите зад граница. Но най-лошото за ГЕРБ, дадоха инициатива на реформаторите и на техния президент Трайков, който се среща в момента в Лондон с недоволните.

На този фон БСП генерал кандидата "легна на дъното"  и разчита на контратаки, основно по линия на БСП активността. Защото неговите лични "атаки" са ялови - като тази, за премахване на санкциите срещу Русия. Изглежда чак сега осъзнава, че се намира в небрано лозе.

А ГЕРБ се затвориха в кръгова отбрана и гледат ако може изборите да са утре, за да загубят по-малко в хода на предизборната борба.

Ясно е на всички, че ще има промени в правителството. Самият Борисов каза, че трима министри ще смени. Мисля, че че Митов и Ненчев са в списъка. Много е важно как ще се представи Трайчо Трайков - силно представяне ще му даде възможност и на него и на Радан да преговарят за подкрепа на ГЕРБ кандидата на втория тур, включително и за бъдещото правителство или стъпки. Но предупреждавам още от сега - има вариант при който десните избиратели изобщо да не ги слушат - защото Цецка Цачева е труден за припознаване и харесване кандидат. При всички варианти ГЕРБ ще останат недоволни от "подкрепата" на РБ на втория тур - независимо от крайния резултат и ще го използват за преподреждане на коалицията и правителството.

Ако Трайков се представи силно ще усили позициите на реформаторите в Реформаторския блок спрямо ГЕРБ и може да постави ребром въпрос за реформи, за нови парламентарни избори, като паралелно стартира проекта за новата десница.

ГЕРБ и Борисов сами са си виновни - престанаха да възприемат критиките като възможност за поправка и оптимизиране на дейността си..

Относно въздишката-заплаха, че Борисов може да прекрати коалицията с РБ, ако последните престанат да се държат като управляващи да припомним, че голямата част от реформаторите - извън няколкото министри с "двойна лоялност" (в същност основно към Борисов), който и да е, е трудно да се почувства управляващ в кабинет, в който решенията се вземат от тесен кръг около самия премиер. Това не е специфично насочено само спрямо министри на РБ, но и спрямо други министри от ГЕРБ. Как може да се чувствуваш съ-управляващ и да споделиш отговорността за отсъствието на съдебна реформа, за победи над контрабанда без заловени и предадени на съд контрабандисти, за схемите с горивата, с КТБ, Виваком, нагласените търгове, да не говорим за назначенията на бивши министри на БСП в бордовете на ключови дружества в енергетиката на фона на аферата Белене!?

Вие чувствате ли се управляващи?

Илиян Василев, "Блогът на Илиян Василев"

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО