​Цачева: Крим е на Украйна, Радев: Там се вее руско знаме

Кандидатът на БСП се оправдава, че никога не е оспорвал членството на България в НАТО

Най-важната външнополитическа тема - статута на Крим постави в диаметрална противоположност кандидатите за президент на ГЕРБ и БСП – Цецка Цачева и Румен Радев. Цачева бе ясна и категорична, че Крим е на Украйна, а с анексирането му от Русия, са нарушени грубо договореностите в света след Втората световна война. Тя припомни, че и в момента руската страна нарушава споразуменията от Минск.

Кандидатът на БСП обяви, че де юре Крим е на Украйна, а де факто на Русия. Там се вее руското знаме, а бъдещето на тази територия ще се реши от самоопределението в нея. Така генералът зае руската позиция по конфликтната тема, с която и ЕС и САЩ и НАТО отказват да се съгласят. Манипулативно Радев прехвърли решаването на въпроса с бъдещето на Крим на самоопределението, но забрави, че полуостровът бе анексиран след военна интервенция от Русия и провеждане на контролиран от Кремъл референдум.

Цецка Цачева изтъкна, че като президент ще води активна, но 

балансирана външна политика,

която да е в защита на национален интерес, участие в НАТО и ЕС, модернизиране на армията.

Ние сме направили нашия европейски избори и категорично ще отстоявам тази позиция. Чуват се гласове за друга ориентация – за мен това е недопустимо и в рамките на дипломацията ще го остоявам. Ще настоявам да бъдем преразгледани санкциите срещу Русия, които стъпиха на Минските споразумения. Но те могат да бъдат отменени само в рамките на нашето партньорство в ЕС, при активната защита на националните интереси. В този случай България също трябва да потърси компенсации за понесените загуби, тъй като тя беше една от най-потърпевшите страни в Съюза. 

На въпрос на водещия дали България е зависима от Русия, ген. Радев обясни, че България е направила своя избор - да бъде член на ЕС и НАТО, но това не означава, че трябва да създаваме врагове. По думите му еврофилията не означава да бъдем русофоби, но е безспорен фактът, че страната ни губи от обтегнатите отношения с Русия. 

Известни различия между позициите на кандидатите на ГЕРБ и БСП имаше и по отношение на 

партньорството ни с Турция

Според Румен Радев опитите на българския премиер да бъде посредник в отношенията на Ердоган с ЕС са били неуспешни, тъй като от Брюксел категорично са казали на Анкара, че визите няма да паднат, без да бъдат изпълнени всички условия. Тук Цецка Цачева го контрира, като изтъкна, че българската позиция винаги е била ясна - че отпадането на визите за турски граждани ще стане чак, след като бъдат изпълнени всички критерии за либерализиран режим, които  се отнасят до всички страни членки на ЕС. 

Ген. Радев започна да се оправдава по темата за участието на България в НАТО.

Никога не съм  поставял под съмнение участието на България в НАТО, а начина, по който участваме - не с послушание, а с активна политика. В този контекст считам, че българското небе трябва да се пази от нашите военно-въздушни сили, не изключвам сътрудничество с нашите партньори, но не срещу заплащане. 

По темата за 

национална сигурност

кандидатът на ГЕРБ подчерта, че най-важно е да бъдат опазени българската граница, която е външна за ЕС и да бъде гарантирано спокойствието и сигурността на българските и европейски граждани. По  думите й България разчита много на европейската солидарност, която ясно е заявена от нашите партньори, а изграждането на преградното съоръжение на границата е само част от стратегията на правителството за национална сигурност. 

На различно мнение е кандидатът на БСП. Според ген. Радев изграждането на оградата по границата отдавна е трябвало да приключи, освен че изграждането й сериозно е завишило цената - сега един 1 км вече струва 1 млн. лева. По думите му единствената сигурна граница е сръбската, а нашата е твърде пропусклива - доказателство за това е процъфтяването на каналджийството, което трябва да бъде спряно със сериозната намеса на държавата. 

Двамата претенденти за "Дондуков" 2 коментираха и темата за

правомощията на държавния глава

Според ген. Румен Радев правомощията на президента по Конституция са напълно достатъчни, но трябва да знае човек как да ги прилага практически. Цецка Цачева пък изтъкна, че силата на президентската институция зависи от характера и авторите на личността, която заема поста президент. Но най-важното е - той да бъде обединител на нацията.

И двамата кандидат-президенти се обявиха за парламентарна република. Те заявиха, че ще работят в интерес на българските граждани, без значение кои политически сили стоят зад тях. Но в същото време ще бъдат в постоянен диалог с всички политически партии, за да се търсят най-правилните и консенсусни решения в интерес на обществото и страната. 

На въпрос на водещия има ли нещо, от което да се срамуват в миналото си, те отговориха така: 

Румен  Радев: Не се срамувам, даже се гордея. В моята професия човек е готов дори да умре. Затова умея да нося отговорност и винаги съм я носил.

Цецка Цачева: Не се срамувам от нищо в миналото. Не се срамувам, но не се и гордея, че съм била член на БКП. Има една известна мисъл - че който не е бил социалист на 20 години, е нямал сърце, но ако е бил член на БКП на 40 години - няма мозък. Аз съм човек, който е доказал, включително и като председател на Народното събрание, че мога да поемам и да нося отговорност.

Ген.Радев побърза да направи манипулативен коментар, че въпреки заявеното намерение на госпожа Цачева да бъде обединител на всички българи, тя вече е отписала една част от тях - симпатизантите и членовете на БСП, наричайки ги "безмозъчни". Коментарът му обаче не остана без реакция от страна на кандидатът на ГЕРБ, подчертавайки, че се е пошегувала, цитирайки една мисъл.

"Дано не продължите да се шегувате с българските граждани и като станете президент", подхвърли отново хаплива реплика Румен Радев, може би с надеждата, че така ще успее да спечели още симпатизанти на своя страна.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО