Д-р Янко Станев: ГЕРБ трябва да обедини десницата. ДСБ и Радан Кънев с този нов проект няма никакви шансове. Без СДС никой вдясно, с изключение на ГЕРБ, не би могъл да реализира сериозна политика

Интервю на д-р Янко Станев, председател на СДС-Варна, в седмичното обзорно предаване „Метроном” на радио Фокус. 

 
-Д-р Станев как ще коментирате резултатите от изборите, какъв е прочитът на случващото се в България на местно равнище? 
 
- По принцип Варненци показаха, както и в цяла България, отлепване от последното място в Европейския съюз, не можем да стоим все на последно място, и искат развитие. Това разбрах и от срещите си по време на предизборната кампания. Искат развитие, случват се и хубави неща, но искат развитие. Това е моят прочит на изборните резултати. 
 
 Няма пряка връзка обаче между президентските избори и местната власт. Малко трудно, благодарение на този огромен опит, който имам, звучи несериозно. Защото местната власт е своеобразната инфраструктура на политическата система в страната. Затова има и разделение на властите. Варненци казаха ясно, винаги сме били прогресивен град, това означава, че всички ние трябва да си поставим като глобална цел за България, а и за Варна, че трябва да имаме развитие. Това е моят извод.
 
- По отношение изборите за президент – каква очаквате да бъде политиката на новия президент Румен Радев? 
 
Конституционните му правомощия са в една посока – да бъде обединяващо, ако мога така да се изразя – морално обединяващо звено. Така че аз очаквам ген. Радев, както и всички досегашни президенти, в тази посока да развива своята дейност. Още повече, че той е партийно необвързан. Малко по-трудно е на партийните избраници. 
 
- По отношение на създалата се ситуация с оставката на правителството, предстоящото назначаване на служебно правителство, нови избори, какъв е вашият коментар? 
 
Всичко зависи от ефективността на политическата ни система, от ефективността на партиите да се развиват една или друга посока. Променя всичко изборният резултат, той ще стои в основата на стратегиите и тактиките на политическите партии. Затова аз смятам, че в ляво левицата ще иска да се възползва от вота за ген. Радев. И това е естествено, това е една положителна тенденция за БСП и тя ще иска да управлява. Ще донамачка АБВ, партията на Татяна Дончева, на Кадиев. Ще бъде така в ляво, както се случи примерно със Сашо Томов, защото БСП носи отговорност за левицата в България и според мен в тази посока трябва да развиват своите действия. 
 
В дясно – ГЕРБ носи отговорност за десницата покрай Европейската народна партия и затова от ГЕРБ трябва да се очаква да поведе десницата, след като вече знае какво иска народът. Трябва да има вече по-висока степен на толерантност и разбирателство в десницата, защото отношението между партиите и в левицата, и в десницата дават отражение върху избирателите. 
 
Реформаторския блок, ДСБ и Радан Кънев с този нов проект няма никакви шансове. Няма никакви шансове. Без СДС никой вдясно, с изключение на ГЕРБ, не би могъл да реализира сериозна политика. В тази посока едва ли може да очакваме някакви сериозни действия с по-сериозни последствия. Смятам, че СДС ще продължава тази политика, която е морална политика. Моралната политика – в дясно да гласуваш, в дясно. Можеш да водиш дебати, спорове вътре в партията, но тези публични скандали, бомбастични, които се случват, не са добри, народът не оценява положително това. 
 
ДПС ще намачка поредната партия на г-н Местан, така както се случи с Гюнер Тахир, както с Мехмед Ходжа, Касим Дал и т.н. Винаги преимуществено избирателите на ДПС ще си гласуват за ДПС. 
 
Патриотите са качени на вълната на миграцията, дано не се качат допълнително на вълната на популизма, защото тяхната битка ще е да бъдат балансьори, с което да изместят евентуално ДПС от тази позиция. 
 
Не съм наясно и не мога да прогнозирам Веселин Марешки и Слави Трифонов , докато все още са във фазата на народни движения. Когато се структурират, ще мога да дам мнението си за успеваемостта на тези проекти. Разбира се Марешки е напред с материала в тази посока, тъй като той е имал партийна дейност от 2001 г. насам. Това е като цяло. 
 
Очакванията ми са, че в тези 6 месеца до изборите ще бъде много интересно и този, който направи правилните ходове, който води умерена, сериозна политика, с ясни послания и с ясни компетенции как ще стане това, което се казва, тогава нещата на изборите ще покажат, че имаме една силна десница, една силна левица и ще влязат още две, три формации, които ще бъдат балансиращи. Ако трябва да бъда честен, очакванията ми за едно бъдещо управление на държавата са свързани с думата компромис - ако искаме да се отлепим от последното място в ЕС, ако искаме да направим реформи. 
 
Никакви реформи не са възможни, ако политическите партии нямат съгласие за тях, а народът не е убеден в необходимостта им. Всеки бягат от реформите, защото те носят негативи и то временни за самите политически партии. А големият извод от тези избори е, че народът, след 27 години преход, не иска повече да сме стопирани на едно място, иска от всички политици да се напънат и да тръгнат да работят за развитие. Защото много е важна компетентността на политиците и какви лични успехи имат. Вълната на емоциите е нещо добро, но какви реални неща ще се случат зависи от компетенциите на политиците. Аз не съм фен на призивите за нови лица, а на нова експертиза.
 
Днес+
 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО