Д-р Янко Станев: Реформаторски блок без СДС не може да има, както и Радан Кънев няма да направи никакъв политически субект без СДС. Нищо няма да направят

Реформаторският блок има бъдеще, но без Радан Кънев, заяви председателят на СДС-Варна д-р Янко Станев. В интервю за Дарик радио той определи политиката на лидера на ДСБ като опасна. „Щетите са големи. Като гледаш – умни хора, а как постъпват…Добре, каква е ползата за народа български, за варненци, за Варна, от където е родът на Радан. Каква е ползата от тази политика на Радан Кънев постоянно да къса синджира, да раздира ризи… Ами и аз мога, сега тук мога да кажа такива работи, че този микрофон да се изчерви. Няма полза”, коментира д-р Станев. По думите му дори и най-правилното решение може да се реализира, само когато има полза и когато са узрели всички за това.

ГЕРБ носи отговорност за дясното политическо пространство, но винаги и в дясно, и в ляво трябва да има един малък политически субект, който да обира тези, които не желаят дясното да се развива по тази канава на политическата структура, която е доминанта, смята лидерът на сините във Варна. В случая Реформаторският блок изпълнява тази роля. „Реформаторски блок без СДС не може да има, както и Радан Кънев няма да направи никакъв политически субект без СДС. Нищо няма да направят”, категоричен е Станев.

В прогнозата си за следващия парламент той заяви – „Не се интересувам кой ще спечели изборите. Моето мнение е, че ще ги спечели десницата. Но се интересувам какво ще стане после – има ли готовност българската политическа класа да направи реформи, които са необходими. Не такива декларативни, бомбастични. Те трябва да са са предимно икономически”.

Според д-р Станев големите политически партии трябва да носят своята отговорност. БСП – за лявото, ГЕРБ трябва да носят отговорност за дясното. И ако има съгласие между партиите, тогава народът ще изтърпи реформите. „Постоянно в медиите гърмят скандали и хората ми казват – например за прословутия пръстов отпечатък аз съм против, но хората казват “таман го приеха и ето, вече се отменя”. Не можеш да направиш реформа, за която няма национално съгласие. Това е висша степен на отговорност.

Ако щат всички да се изсипят в центъра, народът ще знае, че Татяна Дончева е лява. Няма как Божидар Лукарски да се пише център, защото всички знаят, че е десен. Те носят отговорност за тази система, но тя не се управлява с камшик и със сопа. Трябват умения. Много е трудно, но трябват умения. Това е първото. И второто е държавната система – държавата има нужда от икономически мерки, които да я държат стабилна, но и да защитават интересите на отделния човек. Казано така звучи бомбастично. Но платформата на обречените управленски решения звучи по следния начин: ако управлява ГЕРБ, не може БСП да скача за всяко нещо и да ставаме смешни, когато същото нещо започнат да го подкрепят – в случая със санирането. И обратното”, каза още Станев. И определи като грешка заради политическото противопоставяне ляво-дясно да се отрича направеното. Това пречи на живота на хората, без значение кой го прави с голямото си его, смята още той.

Днес+

 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО