Кутев подаде оставка като говорител на служебното правителство

Антон Кутев подаде оставка като говорител на правителството. Новината съобщи самият той във Facebook.

Това се случва след избухналия скандал с поисканата от него оставка на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Ето какво написа Кутев в социалната мрежа:

Уважаеми приятели,

Във връзка с преднамерено предизвикани предизборни спекулации и воден от нежеланието си да въвличам служебното правителство в излишно напрежение ви уведомявам, че днес депозирах оставката си като говорител на правителството пред премиера Стефан Янев.

Припомняме, че преди дни Кутев поиска оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП във връзка с ниския резултат на партията от парламентарните избори. Нинова коментира, че действието на Кутев се разбира като искане от служебния кабинет. Кутев уточни, че това е негово лично мнение. След това Нинова хвърли оставка, визирайки, че е абсолютно недопустимо говорителят на правителството да иска оставката на един партиен лидер, пише "Епицентър.бг".

Скандалът избухна в понеделник, когато Кутев в изявление във Фейсбук призова Корнелия Нинова да подаде оставка като председател на БСП заради слабия резултат на парламентарния вот.

Това предизвика Нинова да призове Кутев, докато е говорител на служебния кабинет, да не изразява публично партийни позиции. "Да дойде на Национален съвет, да дойде при мен - ще разговаряме. Но когато излезеш като говорител на служебния кабинет и поискаш оставката на ръководството на партията, ангажираш служебния кабинет."

В изясняването на отношенията се намеси и служебният премиер Стефан Янев, който в сряда каза, че е разговарял с Кутев по въпроса.

"Доколкото съм запознат – говорителят на кабинета е написал нещо не в качеството си на говорител, а в своя личен профил. Говорих с него, но не бих казал, че има някаква особена драма там", обясни служебният премиер и подчерта, че той и колегите му министри са се старали да взимат непартийни решения.

Днес Кутев бе принуден да обясни в официалния си профил като говорител на кабинета, че е поискал оставката на Корнелия Нинова от лидерския пост в БСП в качеството си на член на партията. А не на правителствен говорител. Той поиска оставката на Нинова от личния си профил в социалната мрежа, а днес дава допълнителни разяснения от официалния.

"Искането за отстраняването на Корнелия Нинова беше направено от мен на личната ми фейсбук страница (която е различна от официалната) и не обвързва правителството на България, което в нито един момент не се е занимавало с нейната особа. Още по-малко пък засяга президента на България, с когото искането ми не е било съгласувано", написа Кутев в социалната мрежа.

Varna Action

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО