Бъдещият съветник по националната сигурност на Тръмп на една маса с Путин. Ген. Майкъл Флин прие предложението


Бивш шеф на военното разузнаване, помагал на Асад, става съветник по националната сигурност на Тръмп.

Ген. Майкъл Флин, бивш шеф на военното разузнаване към министерството на отбраната на САЩ (РУМО), става съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, съобщи агенция Associated Press.

Генералът вече е приел предложението на Тръмп. Флин е известен като застъпник на сътрудничеството между Русия и САЩ в Сирия.

Майкъл Флин смята, че стратегията на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия е "непоследователна", придържа се към мнението, че "Русия и САЩ трябва да си сътрудничат по този въпрос".

В края на октомври в интервю за списание Der Spiegel бившият началник на американското военно разузнаване заяви, че Русия е променила ситуацията в Сирия, отбелязвайки още веднъж, че Москва и Вашингтон трябва да обединят силите си в борбата срещу "Ислямска държава", пише "Газета.Ru".

В интервю за London Review of Books през януари 2016 г. Флин потвърди, че неговото ведомство постоянно е изпращало секретни данни на ръководството на САЩ за "страшните последствия" от свалянето на режима на Башар Асад в Сирия.

Според него, джихадистите тясно си взаимодействали с опозицията, а Турция не е предприемала достатъчни мерки, за да спре чуждестранните бойци и контрабандата на оръжие през границата.

Отчетите на разузнаването "предизвикваха рязко отхвърляне от администрацията на Обама". "Аз чувствах, че те не искат да чуят истината", обяснява Флин.

През есента на 2013 г. Обединеният комитет на началник щабовете, по неговите думи, решил да предприеме мерки срещу екстремистите, заобикаляйки политическите канали, чрез "предоставяне на данни на американското разузнаване на армиите на други страни, с оглед на това, че те ще бъдат предадени на сирийската армия и използвани срещу общия враг - "Джебхат ан-Нусра" и "Ислямска държава".

Сред страните, чрез чиито военни разузнавателните данни са предавани на сирийската армия, Флин изрежда Германия, Израел и Русия. Всяка от тези страни има свои причини да сътрудничи с Асад: Германия се опасява да не пропусне радикални ислямисти в потока на бежанците, Израел е обезпокоен за безопасността на своите граници, Русия е пряк военен съюзник на Сирия и е обезпокоена за единствената си военно-морска база в Средиземно море - в сирийския Тартус, обяснава Флин.

Барак Обама не е бил осведомен от военните за тези контакти, тъй като Обединеният комитет на началник щабовете не е длъжен да посвещава президента в детайлите на своите операции, ако те не нарушават преки указания на ръководството на страната.

В отговор Сирия предоставила на Израел, Германия и Русия информация за своите възможности и намерения по съответните въпроси, разказва Флин.

"Флин е един от авторите на гледната точка, намерила отражение в предизборната кампания на Тръмп, съгласно която именно Барак Обама и Хилари Клинтън са създали "Ислямска държава", разказа главният научен сътрудник на Института за САЩ и Канада Владимир Василиев.

Също така благодарение на Майкъл Флин стана известно съдържанието на секретния доклад на РУМО от 2012 г., в който се казва, че "Ислямска държава" трябва да се използва за свалянето на режима на Асад".

Ако Флин стане съветник на президента по националната сигурност, то акцентите на САЩ по отношение на Русия ще се променят, уверен е Василиев.

Флин е вдясно от Путин, намества си слушалката за превода в ухото. Фото: verola.livejournal.com

През декември 2015 медиите тиражираха снимки, на които генерал Майкъл Флин седи на една маса с Владимир Путин, празнувайки годишнината на тв канала Russia Today в Москва.

Путин става от мястото си, седял е до Флин, очертан с червено кръгче. Фото: verola.livejournal.com

"Американците вероятно ще преразгледат и отношението си към Украйна. От жертва тя може да се превърне в източник на нестабилност и тероризъм в Европа", смята Василиев.

Майкъл Флин току-що е приел предложението на Тръмп.

Според него, Флин ще настоява за рязко усилване на борбата с "Ислямска държава" и тук е възможно руско-американско сътрудничество в рамките на варианта, който многократно е предлаган от Русия.

Ген. Майкъл Флин и Доналд Тръмп. Снимка: John Locher/AP

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО