САЩ, Китай, Япония и Германия са най-големите икономики на света

Четири държави отговарят за над 50% от световния брутен вътрешен продукт. Това са САЩ, Китай, Япония и Германия. Вашингтон пък разполага с БВП по-голям от общия за 170 държави. Това показват данни на VisualCapitalist, базирани на статистика на Международния валутен фонд.

Сред държавите, които най-много допринасят за световната икономика са още Великобритания, Индия, Франция, Италия, Канада и Южна Корея. 

При 22,9 трилиона долара БВП на САЩ представлява приблизително 25% от световната икономика, дял, който всъщност се е променил значително през последните 60 години. Най-много за икономиката на страната допринасят индустриите на финансите, застраховането и недвижимите имоти. 

Икономиката на Китай е втора по номинално изражение, като се движи близо до $17 трилиона БВП. Страната остава най-големият производител в света.

Най-голямата европейска икономика се оказва Германия. Според данните тя изнася около 20% от автомобилите в света.

Впечатление прави, че една от най-големите държави, които продължават да воюват със Съединените американски щати, остава далеч назад в класацията на най-богатите икономики в света. Става дума за Русия. Държавата се нарежда на едва 11-то място с 1.7% от световния БВП.

Изведени са данни и за 50-те най-малки икономики. Става дума за недобре развити или островни държави. С БВП от 70 милиона долара Тувалу е най-малката икономика в света. Разположен между Хаваите и Австралия, най-голямата индустрия на този вулканичен архипелаг разчита на териториални права за риболов.

Страната печели значителни приходи от своя домейн ".tv". Между 2011 и 2019 г. той печелеше 5 милиона долара годишно от компании – включително Twitch, собственост на Amazon, за лицензиране на името на домейна Twitch.tv – еквивалентно на приблизително 7% от БВП на страната.

Над ⅓ от заетостта в тези малки икономики зависи от индустрията на туризма. 

Най-бързо растящата икономика за 2021 г. се оказва Либия, която отчита 123.2% ръст на БВП за изминалата година. Тук се нарежда и Ирландия, която отчита ръст от 13%. Страната се ползва с подкрепата на някои от най-големите международни корпорации в света - Facebook, TikTok, Google, Apple и Pfizer. Европейските седалища на тези компании се намират именно там. 

Източник: "Фрог нюз"

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО