Илиян Василев: Не стойте в изолация или вкъщи, само защото не можете да овладеете гнева си


Взривът на емоциите около избора на президент отдавна изтика публичния дебат извън релсите на рационалността. Хората изливат гнева, псуват властта и Борисов, недоволстват, очакват, надяват се, протестират по принцип, много извън приложното поле на пълномощия и роля на държавния глава. Толкова много спекулации и манипулации отдавна не бях виждал, като че водим спор каква религия да изберем, а не какъв простосмъртен държавен глава да изберем.

Няма кампания, по-скоро намирам елементи на антикампания от страна на водещата политическа партия.

Откровено казано, ако ме бяха помолили да измисля някакъв идиотски пъклен план, за да потопя кандидата на ГЕРБ, трудно бих могъл да надскоча реалността. То не бяха заигравания с името на кандидата, не бе късното му обявяване като елемент на някаква свръхсложна и дълбокомислена стратегия, не бе тромава организация и прояви с толкова много шаблони и клишета, които можеха да убият и най-силния ентусиазъм в подкрепа на госпожа Цецка Цачева.

Самата тя отсъстваше - от нейно име говореха основно Борисов и Цветанов, толкова често и толкова ярко, че тя просто изчезна от съзнанието на избиращия българин.

Да не преразказвам - знаете за какво иде реч.

Всяко появяване на министър, премиер, на ръководител на изборна кампания в екран, по идея за да сплоти редиците на твърдото ядро, отблъскваше двойно повече хора от периферията, които са важни за втория тур.

Борисов се закани, че ще подаде оставка, ако Цачева не спечели, без изобщо да съзнава какви са последствията и контекста. Да беше видял, че над 60 процента от българите са силно против него и са автоматичен ресурс на всеки опонент на ГЕРБ. Всеки професионален съветник по политически и изборен маркетинг веднага ще каже - за втория тур - всички познати лица, които могат да мобилизират негативния вот - просто да си вземат отпуск и да изчезнат.

Но пикът на глупостта дойде вчера, когато четири дни преди неделния вот Борисов довърши Цачева с признанието, че тя била лично негова грешка. Сигурен съм, че в този момент госпожа Цачева е получила повече симпатия от хора извън ядрото на твърдите привърженици, отколкото когато и да е било по време на кампанията.

С толкова много приятелски огън как да се водиш битки с опоненти и да печелиш избори?

Разбирам, че в петък Борисов се готви отново да я подкрепи - Господ да я пази.

Но да се върнем към същността на темата - за какво всъщност гласуваме.

Българският президент има основни пълномощия - т.е. ще оценяваме неговите качества и намерения - най-вече в три сфери - външна политика, отбрана и сигурност. Всичко друго - кадрови назначения, право на вето, на законодателна инициатива и т.н. са производни пълномощия, чрез които той допълва съществуващите институции и властови механизми.

Днес ни убеждават, че Румен Радев и особено Илияна Йотова означавали промяна. И това ни казват Велислава Дърева и Стефан Данаилов, които припяват същата тази песен от началото на прехода и в този смисъл никога не са били будители, а по-скоро са ни приспивали в името на някой конкретен нов политически проект. Те ни убеждаваха за Луканов, за Виденов, за Първанов, за Станишев, за Нинова - днес го правят за Радев и Йотова. Как да не им вярваш, че този път, ама наистина, са искрени.

Промяната, пак според нормалната логика, би трябвало да се очаква именно в сферите на приоритетна отговорност на президента - отбрана, външна политика и сигурност.

Да се спрем на отбраната и да се опитам да наложим казаното от тандема Радев-Йотова върху сегашния вектор на политиката ни в сферата на отбраната.

Къде виждате позитивния принос на Радев?

Аз лично никъде, напротив виждам поле за регрес и деструкция.

Това правителство - колкото и да го критикувате - е първото правителство, което извади пари за модернизация на армията и въоръжените сили. Тук Румен Радев няма никакъв принос, дори носи част от отговорността за липсата на нови самолети и за състоянието на авиацията, което, излизайки от поста си командир на ВВС, определи като катастрофално.

Да сте го чували през миналите години, когато е умирала нашата авиация, той да хвърля оставки - примерно при правителството на Орешарски, когато действително авиацията е била в клинична смърт? Не сте, аз също. По същото време Румен Радев е ръководител на екипа за избор и преговори на нова летателна машина. Тоест пряко отговорен за състояние, което след това сам определя като катастрофа.

Напусна точно когато навлизаме във финалната права на избора на нов самолет и когато са поръчани новите двигатели за МиГ-29.

През всичките години на неговото командване на ВВС не е правено нищо от него, Радев не е хвърлял оставки и точно когато нещата тръгват и пари има, той демонстративно напуска, получава пълен бонус и влиза в политиката.

Единственото логическо обяснение, което мога да дам, е просто, че бил изпълнил своята партийна мисия и е време да кешира заслуги чрез най-високия държавен пост.

Румен Радев се обяви против съвместното патрулиране със самолети на други страни на НАТО.

На пръв поглед горд националист и достоен патриот, дори го направи така, че да изтъкне загриженост за колегите си, които не получават достатъчно гориво и възнаграждения.

На втори - добре калкулирана позиция за торпилиране на възможностите да защитаваме въздушното си пространство при по интензивни провокации от страна на руските ВВС.

Да сте го чували да говори на тази тема, примерно дали е имало подобни случаи с руски бони самолети и дали те представляват заплаха за националната сигурност? Не сте, защото няма как след това същия генерал, който е призван по клетва да брани Родината си, да казва, че няма заплаха от Русия?

Колко пъти сме вдигали ограничените си като бройка и остатъчен летателен ресурс, за да отговаряме на провокации на руските ВВС?

Не се заблуждавайте - руските ВВС нямат за цел да провокират битки (които Радев се хвали, че е водил) или да нахлуят дълбоко във въздушното ни пространство, защото това може да провокира отговор на равнище НАТО. Те просто ни принуждават да изтощим докрай и без това ограничения ресурс на нашите МиГ-29, защото накрая отново ще се обърнем към тях за двигатели и ремонти. Бизнес, нищо повече.

Може и да е учил висша военна стратегия в американска военна академия няколко месеца, но от гледна точка на ежедневните контакти, именно годините на зависимости, родени и поддържани около експлоатацията на руските самолети, са важните. Там са и доставките на резервни части и двигатели, там са и нереализираните планове за нова авионика и комуникационно оборудване, което да ги направи съвместими със стандартите на НАТО.

Ако не знаете - да Ви кажа - от повече от 15 години търсим отчаяно начин да не купуваме нови самолети и да плащаме огромни пари, а да модернизираме МиГ-овете си и да ги направим съвместими по НАТО с помощта на руската корпорация "МиГ" и евентуален ангажимент на западни или израелски компании по частта, която те не могат да реализират.

Финансов ресурс винаги е бил отделян. Крайният резултат го знаете - нула самолети, съвместими с НАТО. Това не е просто нежелание и невъзможност от руска страна, а съзнателна политика на задържане на развитието на българските ВВС - нито напред към нови самолети, нито назад към модернизация на съществуващите.

Практическата стойност на този факт е, че съвместни операции на наши самолети с други самолети от страните членки на НАТО в случай на събитие по член 5 от договора, т.е. България е нападната, са на практика или силно рискови, или невъзможни. Ние или трябва да имаме достатъчно самолети да се защитаваме сами - а това е пълна абстракция, или да поверим изцяло защитата си на авиацията на нашите партньори. В бойна обстановка, когато времето за реакция и буквално в милисекунди, не може да се разчита на човешкия фактор да различи враг от свой, особено при съвременните средства за електронна борба.

След като обявихме намерението си да влезем в НАТО преди близо двадесет години, симпатизиращите на Москва генерали в нашата армия, в това число и във ВВС, направиха всичко, за да не допуснат да разполагаме с надеждна и модерна бойна авиация. Включително и като не искаха или не успяха да убедят своите партийни политици да намерят нужните средства.

Приказки много, доклади много, преговори много - крайният резултат го виждате на пистите. И генералът, който е бил начело на тази катастрофираща авиация, се опитва да се измъкне от отговорност. Като се прехвърли в зоната на политическия комфорт и имунитет, т.е. в президентското кресло.

Тук Цачева няма какво да бъде критикувана. Тя не е летец, но в случая като знаем какво е направил главния ни летец като ръководител, а не за да запише клипове със собствените си умения, включително за това други летци да могат да летят повече и на нови машини, май Цачева е по-генерал с това, че не е навредила.

По тази линия Радев няма никакъв принос към програмите за превъоръжаване във ВМС и армията, докато издигащата го политическа сила има конкретен принос за блокиране на програмите за превъоръжаване. Цачева поне може да каже, че не е отговаряла за тази сфера и има бюджет с пари - обещани, но записани.

Да продължим с другите сфери на компетентност на генерал Радев.

България е единствената страна членка на НАТО, която изостава в процеса на интегриране на националните и натовски ресурси - истина, която лъсна покрай покрай фалшивата "битка" на БСП около историята с натовската флотилия. Тогава пуснаха партенката, че това е пъклен план на Турция, за да ни вкара в битка срещу Русия. След това се оказа, че Анкара никога не е правила подобно предложение, а по частта Русия си има свои планове.

Вижте какво направиха румънските ни съседи, което ние не направихме, включително и заради системната опозиция на партията и силите, които издигнаха генерал Радев за бъдещ главнокомандващ и за когото искат от Вас да гласувате или да си останете по домовете. Румъния придоби F-16, система от нови модерни радари, започна градеж на 4 корвети, домакин е на активен елемент от ПРО, участва в основния проект на НАТО по кибер отбрана, ръководи фонда за кибер отбрана на Украйна, домакинства не само център на компетентност по разузнаване и елемент за интеграция на силите, но и щаб на многонационална дивизия и пълна многонационална бригада. Навсякъде става въпрос за привличане на външни инвестиции в собствена отбрана, за внос на квалификация и компетентност и най-вече за стратегическо позициониране, което да и даде сигурност и развитие.

Да намирате връзка между тази дълбока и системна обвързаност с НАТО и успехите им в борбата с корупцията. Или с по-високите темпове на икономически растеж, на доходите и заетостта? Ако го правите значи сте на прав път.

Притчата на маркетиращите новия политически продукт Румен Радев, че той е "натовски" генерал, съчетано с реалната му дейност против или поне не активно "за" пълноценното интегриране на България в НАТО, кънти фалшиво.

При това положение има два възможни извода по дедукция - или президентът Радев ще убеди вицето си Йотова и след това тяхното БСП, че отбраната има нужда от Караджата, или обратно - БСП и Йотова да контролират Румен Радев и да го превърнат в блокиращ плановете за дълбока интеграция на България в НАТО.

Вие на какво ще заложите с Вашия глас в неделя?

Сега издигат и нов лозунг - за европейски отбранителен съюз без САЩ? Теза която отдавна се проповядва от Русия, за да изолира американските въоръжени сили от уравнението на европейската сигурност. Идеята е супер, само чe първо ще трябва да увеличим военните си бюджети не на 2, а вероятно на 10 процента от БВП в продължение на години, за да компенсираме загубата на военния потенциал на САЩ и второ, докато го направим, ще трябва да мине значителен период, в който ще останем тотално беззащитни, ако го няма НАТО.

Всъщност Доналд Тръмп, когото госпожа Йотова се оказа, че горещо и скрито подкрепяла през цялото време, го каза много просто - ако искате сигурност - платете си с Ваши пари, а да не чакате ние да плащаме за Вас.

Обикновено тук БСП и Радев издигат като контратезис безпределната си увереност, че Русия не е заплаха и няма нужда от армия, за да се защитаваме от нея. Моят отговор - да го кажат на много по-близките от нас славянски братя - украинците и на генерал Иван Колев. Поне в сферата на отбраната рисковете не могат да бъдат тълкувани от политици, дори от политизирани генерали.

Толкова по отбраната.

Да минем към външната политика - къде виждате поле за полезен принос на Радев - там, където да проличи Промяната.

Аз лично никъде - в нито един елемент на българската външна политика. Дори по хипер темата бежанци - никой не може да отрече, че успяхме да отклоним основния бежански поток през миналите години покрай България. Това, на което сме свидетели, е само плод на организираните групи за трафик на мигранти.

Къде виждате Румен Радев и Йотова да помогнат? Ще ускорят строителството на оградата, което изобщо не е тяхна работа?

Пропагандираната промяна във външната политика, ако в неделя спечели кандидатът на БСП и нейният представител Илияна Йотова, може да бъде само една - да се окажем напълно или полу-навън от ЕС и НАТО на път към Евразия. Просто друго поле за кардинално "подобряване" на политиката няма. Точно както основната активност на Първанов беше в посока Москва, защото беше приет с подозрение на Запад, така и тандемът Радев-Йотова ще циркулира между европейските столици, без никъде да бъде приет като "свой".

Щели сме да отстояваме независими и национални позиции в ЕС и НАТО - звучи високопарно, гордо, но е чист евфемизъм. Преведено на български език това означава българският президент да се разграничава от общоприетите политически позиции на ЕС и НАТО в частта, която засяга Русия - санкции, Източна Украйна, Крим, Сирия и т.н.

Нали не мислите, че Радев ще работи по-добре със западните ни съюзници, дори ако говори на съответния език, отколкото Цачева с преводач?

Единственото, което може да "продаде" на българските леви и протестиращи избиратели в неделя, е умението да договори с Москва по-добри условия за конвертиране на нейните интереси чрез позиции на държавния глава в капитал - политически и реален - всъщност енергийния шлем не е затворен, той чака своите нови Първанов и Овчаров.

То и при тройната коалиция мислехме, че няма да посмеят да загробят страната с милиарди дълг - но сметката по "Белене" виси със страшна сила за плащане до края на тази година. Президентът Радев винаги може да гарантира имунитет на Първанов, Овчаров, Нинова и сие участниците в сделките по шлема. Дългът наш - хотелите техни.

Да не мислите, че оръжейното лоби се е активизирало и плаща огромни средства заради нашите с Вас национални, а не за техните лични интереси?

Така, с практичен поглед мога да продължа още дълго да търся какво стои зад гръмките лозунги за Промяната, която уж новият президент щял да донесе. Без да питаме промяна от кого и към какво и без да надникнем в миналото на свършено и несвършено от кандидата за бъдещ държавен глава.

В последна сметка не Борисов е кандидат за нов мандат за премиер - за това ще има парламентарни избори, независимо от изхода от неделния вот, а избираме президент. И ако някои иска промяна - трябва да посочи каква промяна може да се очаква от Румен Радев и Илияна Йотова. Ако гореизложеният тип промяна Ви хареса - моля, гласувайте за него.

Ако не - гласувайте против. Но не стойте в изолация или вкъщи, само защото не можете да овладеете гнева си.

Илиян Василев

Илиян Василев's picture

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО