Черният конник на Апокалипсиса, Корнелия Нинова и пророчеството за големия глад


"Лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва моментално да уволни пиарите си. На мига да ги изхвърли като едни мръсни котета от "Позитано“ 20, а и от държавната трапеза, където те най-вероятно вече са се настанили, хапвайки си сладко различните ястия наредени там. Такива са си пиарите, нали знаеш. Представиха лидерката си като един от конниците на Апокалипсиса, моля ти се, ама не кой да е, а този, който е наричан още от Средновековието Глад, който е символ именно на глада оттогава“. Така ми разправя един приятел, сравнително честен социалист, доколкото това е възможно. Пацко му викаме в махалата, ама напоследък е много кахърен заради черния кон, който яхна Корнелия Нинова, уважаемата ездачка, както я нарече противникът.

Сега щели да се отвържат сред народа едни асоциации на подсъзнателно ниво - това Лукановата зима, това Видовден на Жан  Виденов, това неговият вицепремиер Румен Гечев и заплатите по 9 долара, който той така любезно осигури навремето.

"Последният и сега напира да ни става министър, АЕЦ "Белене" да строи, та явно ще трябва да го отладуваме. Това са заключенията на психоанализата, ако щеш вярвай“, оплаква се Пацко с безкрайна тъга в очите.

Той наистина много жали лидерката на социалистите, че са я курдисали така с врания жребец. Поне да се били сетили, че на този празник  сред напетите конници се появява и някой комичен ездач на магаре, който се включва в конното надбягване, за да разсмее публиката, по традиция. Та това да била нейната роля, по добре щяло да бъде, ама на.

"Пуснаха я на Тодоров ден да препуска на черен кон като някоя

амазонска царица

Само са забравили да кажат на уважаемата ездачка за скритата символика на това послание. Не, че пиарите го знаят, де, по принцип те още боравят със знанията на едновремешната Димитровска стая. При президента тая роля пък се пое от една видна партийна интернет - тролка, та какво да ти разправям", тормози се Пацко .

Въпросният приятел после въздъхна тежко и разказа, че  всичко тръгнало от там, че сънувал Корнелия Нинова да препуска на черен кон. Не гола, разбира се, но той сериозно се притеснил. Извратено е някак си.  Иначе нямало да се замисли за символиката, но появата й в съновиденията тутакси отприщила хипохондрията му.

Решил, че не може да няма обяснение по Фройд или Юнг как от кушията за с. Мрамор другарката Нинова е прескочила направо в подсъзнанието му, като съновидението било  толкова реално, че конят риел с копита и цвилел над главата му. Отишъл при една близка до сърцето му психоаналитичка да му разтълкува този странен сън. Тя почти започнала да се въргаля по земята от смях, когато чула, неговото нощно, но сухо преживяване с Корнелия, после се замислила. Обяснила му, че това поведение действително е много странно, защото никой нормален средно интелигентен човек няма да маскира така лидера си. Поне да й бяха дали червен кон, казала. И обяснила:

"Четиримата конници на Апокалипсиса са персонажи в последната книга от Новия завет в Библията, наречена Откровение на Йоана от Исус Христос в частта 6:1-8, както знаем. В главата се разказва за книга или свитък в Божията дясна ръка, който е подпечатан със седем печата. Божият Агнец, тоест сам Исус Христос, отваря първите четири от печатите, при което се появяват четири конника: бял, червен, черен и блед. Не знам защо блед.

Там се казва: „И видях, и ето, черен кон и яздещият на него имаше везни в ръката си. Тогава чух нещо като глас изсред четирите живи същества, който казваше: Един хиникс пшеница за динарий и три хиникса ечемик за динарий; а елея и виното не повреждай.”

Ездачът на черния кон  на Апокалипсиса

е предупреждение за голям глад, категорични са тълкувателите на светото писание, защото въпросните цени са били чудовищни за времето си, продължила психоаналитичката.

Древният мъдрец Платон пък е свързвал черния кон на кочияша - Разум с чувствеността и  въжделението, продължила психоаналитичката, а от него го взел Фройд, за да илюстрира с този образ, който често се появявал в сънищата на пациентите,  извечната тайна война между несъзнавани психични сили и съзнанието с неговите норми на социален живот, продължила тя.  Разяснила, че явно  това е проекция в съзнанието му на битката в самото БСП, което се бори със същите тези норми на социален и обществен живот. Може би, защото Партията се свърза и с друг образ прочут добитък, а именно т-нар. Троянски кон.  По-конкретно

Троянски кон на Москва,

както се изрази един руски дипломат. Този съветски Одисей (как нелепо звучи само) заяви, че България е въпросният кон в ЕС, но имаше предвид именно БСП.

Юнг пък свързвал черния кон със смъртта. Тема също много близка на червената партия. Друг бивш ученик на Фройд на има Адлер пък твърди, че много случаи на невроза могат да бъдат обяснени задоволително с един стремеж към власт, а не с принципа на удоволствието. Нямаш скрити желания към лидерката. Така успокоила психоаналитичката наш Пацко. Посъветвала го да отиде някъде на планина, малко да си проветри мозъка, да избие тоя стремеж от главата, само ядове щял да му донесе.  Той взел, че отишъл на традиционния кукерски празник в село Широка лъка. Там кандидатите за народни представители от Коалиция БСП за България пристигнали заедно с кукери от цялата страна, за да изгонят злото, както е по традиция. Разправя Пацко, че кукерите изведнъж подгонили кандидатите и ги понатупали здраво със сопи. Покрай тях и него добарали. После им обяснили, че злото е изгонено, но да не се опитват да сядат известно време, нямало да им се получи. Пацко се обади и обясни: "Много боли, едни овчари ме налагат с кожи, та да минат раните, ама поне вече не сънувам Корнелия на черен кон. Като нов човек съм." Този метод за лекуване с бой е описан още от Захари Стоянов. И май само той може да спаси червените ездачки и ездачи на черни и други коне.

Светослав Пинтев, "Фактор"

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО