От първо лице: Доц. Медиха Хамза за предизвикателствата в живота си

Електроинженер, преподавател, съветник два поредни мандата в Общинския съвет във Варна, доц. д-р инж. Медиха Хамза отправя поглед и към политиката като кандидат за депутат от СДС-Варна в листата на коалицията ГЕРБ-СДС за 3 МИР

От 1993 г. до днес доц. Хамза е работила като преподавател в Технически университет-Варна и понастоящем в Медицинския университет, като едновременно с това развива научноизследователска дейност в сферата на релейните защити, автоматизацията на електроенергийните системи, електрическите мрежи и техническата безопасност.

Автор на над 70 научни статии в списания и доклади на международни и български конференции и съавтор на редица учебни пособия, доц. д-р инж. Медиха Хамза разказа пред "ВАРНА новини" за живота, семейството и приятелите си, за избора и предизвикателствата, трудностите и успехите, целите и тяхното постигане в един по-скоро мъжки свят за реализация.

Завършила съм Техникум по електротехника във Варна, както се казваше тогава, със специалност "Електрически централи, мрежи и системи". Сега това е специалност "Електроенергетика". Изборът ми тогава се определи от това, че икономиката и езиковите гимназии не бяха за мен, и че трябваше да имам професия, а не само завършено средно образование. През ония далечни години образованието в техникум беше престижно, определяше професия и възможност за реализация. В моята специалност тогава се приемаха 5 момичета и 30 момчета. Предизвикателство бе в ония години, но пък

предизвикателствата са, за да бъдат преодолявани.

След техникума се записах и завърших Техническия университет (тогава ВМЕИ-Варна) със същата специалност. Не съжалявам за избора си, напротив, много съм благодарна. Този ми избор ме направи човек, който знае, че има трудности, но има и резултати, ако полагаш усилия да се развиваш.

Най-трудни за мен бяха първите години от преподаването ми. Рязката смяна от скамейката на студент и обучаващ се, към другата страна на катедрата, вече като преподавател, беше най-трудният период на адаптация. Студентите ми тогава бяха на моите години и дори по-големи.

Една случка от първата ми година като преподавател, която няма да забравя, е как трябваше да водя занятия на мой съученик от електротехникума. Тогава на въпроса ми – Какво прави пред вратата на лабораторията, той невъзмутимо отговори, че има час! По учебен план тогава лабораторните упражнения по тази дисциплина бяха три астрономически часа и се преподаваше много материал. В стремежа си да дам повече информация и разбира се от притеснение, съм говорила много бързо на студентите. Това доведе до реакция от страна на съученика ми, който ми обясни, че трябва да говоря по-бавно и че вече имам прякор заради това говорене! През следващите часове, когато започнех да водя занятията, той с жестове ми казваше – По бавно говори. Често се сещам за това, когато застана пред аудитория!

На студентите си искам преди всичко да предам, чрез отношението ми към тях, че всеки един е важен. Че трябва да търсят своя път в живота в личен и професионален план, но да не забравят да бъдат добри хора. Да могат да бъдат щастливи и отговорни към себе си, родителите и близките си. Това, че от техните избори, които ще им се налага да правят, зависи тяхното настояще и бъдеще. Трудностите ги има, но ще могат да се справят с тях като не спират да се развиват в духовен и професионален план.

Това, което им казвам много често е, че висшето образование им дава не само знания по специалността, но и начин на мислене, който ще им помага да се развиват и справят с предизвикателствата.

Днес доц. д-р инж. Медиха Хамза е кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ/СДС за предстоящите парламентарни избори.

Какви качества трябва да притежава един политик?

Що се отнася до политиката считам, че мога да работя и има какво да дам като личен принос. Казано с едно изречение –

Човек трябва да бъде оценяван с постигнатото в живота и с качествата си.

Не ми харесва езикът на омразата, настанил се трайно в политическия свят. Трудно се гради и надгражда, по лесно е да се руши, но малцина явно осъзнават, че това винаги се връща като бумеранг. Грозните думи, които се използват от трибуната на Народното събрание са недопустими и са обида за избирателите, които са подкрепили своите избрани депутати.

За политиката са нужни качества и най-важните сред тях са отговорност и работливост. Отговорност за това, че хората са ти дали доверие, отговорност да изпълняваш задълженията си, отговорност да се развиваш и търсиш решения. А относно работливостта – няма трайни резултати ако не работиш системно и целенасочено.

Не бива да забравяме и човечността. Мисля, че в живота ни много по голямо значение имат добрата дума, доброто отношение и подкрепа, отколкото всякакви гръмки фрази за величие в каквато и да е сфера..

Извън професионалната ми кариера съм

щастлива майка на двама синове –

две пораснали момчета, с които се гордея, че са добри и се трудят да постигнат мечтите си.

Сестра съм на моите две сестри и част от голямото семейство, което сме всички заедно! Семейството е висша ценност, опора и двигател..

Много държа също на приятелите си. Те са хората, които ми подават ръка и на които аз подавам ръка в трудни моменти. Те са хората, с които мога да се веселя и да споделям радостта си. Но те са и хората, които могат да ми посочат грешките.

Освен семейството, приятелите и служебните ангажименти, с огромно удоволствие от години съм се посветила на народните танци в любимия си клуб "Мегдана" в моя роден квартал – "Аспарухово".

Обичам да чета книги, а когато разполагам с повече свободно време шия гоблени. Любовта ми към гоблените дължа на кръжоците, които съм посещавала още като дете в основното образование.

Всеки един мой ден започва с план какви задачи трябва да изпълня и почти винаги този план се изменя с още задачи и ангажименти, които не съм предвидила, но тази активност ме зарежда!

Най-важните неща за мен, които пожелавам и на всички са да бъдат здрави, да имат до себе си в житейския си път семейство и приятели, с които да споделят щастливите и трудните дни. Да имат силата на духа и волята да посрещат предизвикателствата на живота, и да не спират да се развиват в личен и професионален план!

Мариана Стойкова, Варна Новини

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО