Милиони потъват в резиденциите на властта

Властта е като възрастна реститутка, която не умее да управлява добре имотите си. Вместо да се отърве от бремето на четиристайния апартамент на пъпа на София, старата госпожа дава под наем една от стаите. Парите обаче не стигат да покрие дори годишния имотен данък, пише trud.bg. В същото положение е и Министерският съвет. Кабинетът е стопанин на резиденциите "Бояна", "Евксиноград", "Шабла" и почивните бази "Слънчев бряг" и "Орлица" на Пампорово. От 2006 г. в тях е позволено да отсядат и обикновени граждани. Независимо от митовете, които вървяха преди 10 ноември 1990 г., че в тези развлекателни комплекси на тоталитарната власт може да се види и усети пълен разкош, посещаемостта е много ниска. Толкова, че по финансови отчети винаги носи загуби. От отчета на бюджета на Министерския съвет за 2013 г. се вижда, че по закон на резиденциите са отпуснати 6 463 000 лв., а като разход са отчетени 7 328 000 лв.

Сметката не излиза, тъй като са били похарчени повече пари за издръжката на персонала и за капиталови разходи. Вместо 2 557 000 лв. за персонала са били дадени 3 107 000 лв. За ремонти в бюджета са били предвидени 335 000 лв., а са били похарчени 599 000 лв. От документацията става ясно, че в почивните станции работят на щат 310 служители. Сухата статистика е плачевна за една от перлите на властта - резиденция "Бояна". В нея правителството и президентството по протокол канят на приеми официални делегации. В огромната сграда, намираща се в полите на Витоша, са "извършили 22 кетърингови услуги за представителни мероприятия на МС". По проста сметка няма и по два коктейла на месец. Със същия успех правителството може да направи обществена поръчка и да сключи договор с елитен хотел, в който да прави приемите си, смятат експерти по етикета. Те твърдят, че няма никаква символика в една резиденция като "Бояна", тъй като тя не е емблема като Елисейския дворец за Франция.

В "Бояна" за 2013 г. са постъпили 123 212 лв., което е с 86 168 лв.по-малко от 2012 г. От отчетите на правителството се вижда, че през 2013 г. в комплекс "Бояна", стопанство "Евксиноград" и обект "Шабла" са организирани 73 мероприятия - 27 представителни и 46 на свободен прием. Реализираните нощувки са 1766, а от представителните мероприятия те са 994. В трите комплекса са отчетени 10 167 нощувки, или с 282 нощувки повече от 2012 г. от мероприятия и индивидуални посещения. В "Евксиноград" и "Шабла" за миналата година приходите са 989 831 лв., което е с 65 872 лв. повече от тези през 2012 г., сочи отчетът на правителството.

Обясненията на експертите от Министерския съвет е, че тези обекти не са търговски дружества по смисъла на закона и затова тяхната цел не е да се гони печалба на всяка цена. С други думи това, че простосмъртните могат да почиват в тези бази, е само с цел да се покаже, че властта е отворена към хората. Което е лицемерие, при положение че всички простосмъртни данъкоплатци плащат за да се поддържат тези ненужни дворци на властта. "Обектите с представителни нужди поради спецификата на дейността си реализират приходи, които по размер не надвишават разходите, необходими за тяхното функциониране." Това е записано и в отчета на правителството за миналата година. Експертите от МС се оправдават, че сезонният характер на дейността в тези стопанства, намаляването на размера на издръжката и ограничените средства в бюджета за извършване на необходимите инвестиции са част от причините за невъзможността да се реализира по-голям размер приходи.

Като пример се дава почивната база "Слънчев бряг", която приема посетители единствено от 15 април до 30 октомври. През 2013 г. там са проведени 17 мероприятия с 9468 нощувки. Индивидуалните нощувки са 28 623. На 22 май правителството подписа договор с избрания изпълнител ЕКСА АД за ремонт на "Евксиноград". Контрактът е за 6 197 443 лв. без ДДС. С тези пари трябва да бъде направена реставрация и консервация на двореца, както и на другите две сгради до него - телефонната централа и царската конюшня "Щал". Средствата ще отидат и за реставрация и консервация на археологически разкопки в крепостта "Кастрици". Идеята предвижда реставриране и експониране на двореца с неговата основна функция и вид - царска резиденция като музейна сграда експонат. В началото на юни правителството пусна поръчка за производството и доставката на мебели и кухненско обзавеждане на резиденцията. Стойността на поръчката е близо 270 000 лв. Администрацията на МС се заема и с рекламата на двореца и на реставрацията, като ще организира посещение на туроператори, които да включат дестинацията в офертите си.

Прокуратурата ще почива в своя база в курорта Св. Св. Константин и Елена

Служителите на прокуратурата ще почиват от следващото лято в почивната база в курорта Св. св. Константин и Елена. На едно от последните си заседания кабинетът "Орешарски" спря процедурата за приватизация, която беше обявена на 14 септември 2012 г. Правителствената база не успя да мине в частни ръце, тъй като Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол не я пусна на пазара. С писмо до Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров е поискал почивната база да бъде предоставена на прокуратурата за отдих. С вчерашния си акт правителството стопира приватизацията, след което базата ще трябва да бъде деактувана от Министерския съвет на разпореждане на прокуратурата. Магистратите имат почивна база и на Цигов чарк. Периодично се говори и за приватизацията на почивна база "Слънчев бряг". За 2013 г. тя има печалба в размер на 1 253 493 лв., което е с 257 182 лв. повече от 2012 г. Тя е сезонна и приема хора единствено през лятото.

На сезонен принцип работи и почивната база "Орлица" в Пампорово, която приема посетители от 1 ноември до 15 април. За 2013 г. там са проведени едва 5 мероприятия. Реализирани са общо 6101 нощувки, или с 437 нощувки повече в сравнение с 2012 г. Три почивни станции са на разположение на агроведомството - "Морско утро" в Китен, "Зора" в с. Кранево, община Балчик, и почивна станция "Ведра" във Витоша. Поразяващото е, че най-близката станция до столичани - тази на Витоша, има само 1 лв. приходи за 2012 г. и разходи от 71 139 лв. Тази в Кранево пък се отчита със загуба за годината от 118 164 лв. Приходите са 88 920 лв., а разходите - цели 207 084. За 2012 г. приходите на "Морско утро" са 8244 лв., а разходите - 76 319 лв., загубата е 69 075 лв.

За разлика от почивните си станции държавата печели от дивечовъдните. Приходите по линия на организирания ловен туризъм (ОЛТ) за 2013 г. възлизат на 4 570 842 лева. В тази сума от държавните ловни стопанства за м.г. са донесли над 3 725 000 лева. На първите места се нареждат Държавното ловно стопанство "Росица" с 367 000 лева, следвано от ДЛС "Черни Лом" с 337 000, и ДЛС "Кормисош" с над 324 000 лева. Други две ловни бази - "Студена" и "Витиня", са дадени на частник. Ловното стопанство "Воден - Ири Хисар" в Лудогорието, все още е държавно. В станциите на държавната енергетика цените са ниски и започват от 14 лв. нагоре. Най-големите хотелиери в енергетиката са Националната електрическа компания, АЕЦ "Козлодуй" и "Булгартрансгаз". Станциите работят на минимални печалби показват данните на компаниите. За всички компании, чиито работници са от първа категория труд като при АЕЦ - възстановителните комплекси са задължителни. В момента ядрената централа има три бази за служителите си и техните семейства. На свободен достъп се пускат стаи само когато има незаети. Те са на редовни цени, докато за служителите на АЕЦ има отстъпка до 50 на сто. Намаление използват и пенсионирани служители на централата. Цените започват от 15 за стая до 75 лева за апартамент.

НСО - най-скъпата домова охрана

Имотите на властта се охраняват целогодишно от Националната служба за охрана (НСО). Тъй като в тази служба заплатите на редовите гардове е не по-малка от 1000 лв. на пълен трудов договор, това ги прави и най-скъпите домови охранители. А уж НСО трябва да пази основно първите ни държавници. Излиза, че службата пази и много празни сгради. Само преди дни стана ясно, че дворецът "Кричим" отново се предвижда да бъде прехвърлен на НСО от 1 август. Предложението е записано в проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане.
Предвижда се да бъдат одобрени допълнителни 180 хил. лв. по бюджета на службата за издръжка на стопанството до края на годината. Парите ще дойдат от намаление на разходите за администрацията на финансовото министерство.

В края на 2013 г. Върховният касационен съд отказа да преразгледа решението си от предходната година, с което окончателно присъди собствеността върху двореца "Кричим" на държавата. Така бившият премиер и лидер на партията НДСВ Симеон Сакскобургготски загуби окончателно делото срещу държавата, с което искаше да си върне двореца "Кричим". Сградата е един от 17-те царски имота, национализирани през 1947 г. На Симеон Сакскобургготски и сестра му бяха възстановени шест от тях - дворците "Врана", "Царска Бистрица" и "Ситняково", две планински хижи в Рила и 16 хил. дка гора. Първоначално "Кричим" се стопанисваше от НСО, но през 2012 г. беше прехвърлен на Министерството на финансите по искане на Симеон Дянков и отворен за посетители. Сега правителството отново иска да го върне на службата за охрана с мотива, че стопанисването на имота е неприсъща дейност за финансовото ведомство. Още по необичайно е професионалисти, учили бойни изкуства и преминали редица обучения, да дежурят цяла година близо до с. Куртово Конаре, където се намира обектът, и да пазят патиците и кокошките в стопанството.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО