Тимченко се ожали за "Южен поток" от Маккейн. Олигархът тъгувал за лабрадорка от президентското котило...

Олигархът-"страдалец" Генадий Тимченко, който в понеделник се отказа (?!) да строи "Южен поток" на територията на България, се жалва от санкциите в интервю за Андрей Ванденко от "ИТАР-ТАСС". Междувременно пропутиновия тв канал "Россия 24" вече цитира президента на България, който подкрепял "Южен поток" по европейски правила, но проектът щял да остане замразен до произнасянето на ЕК на ЕС. Изведнъж България се оказа толкова важна за Владимир Путин, че неговите телевизионери се научиха да цитират точно български държавници и политици, без да пласират злостни коментари. Все е нещо. Има напредък. Да не говорим за знаковото оттегляне на Тимченко, който подкрепи анексирането на Крим.

"За какво страдате, Генадий Николаевич?" е първият въпрос към любимия доскоро олигарх на Владимир Путин. "Не бих казал, че чак толкова се измъчвам, въпреки че определен дискомфорт, разбира се, има. Винаги съм смятал Русия за свой дом, но през последните 25 години много живях зад граница, местейки се от страна в страна. Сега фактически стана невъзможно да пътувам. Семейството ми току-що замина за Франция, където ще прекара лятната ваканция, нещо, което традиционно правим всяка година, а аз се оказах отрязан от всичко това. От близките, от любимото куче...". Тимченко тутакси задоволява любопитството на интервюиращия - породата на любимото куче била лабрадор. Леле, леле - кучето му е по-важно на г-н Николаевич, а не резването от "Южен поток"... Очевидно му е сгряващо на сърцето да редне, че Роми, лабрадорката на Тимченко, е "дочь Кони от первого помета". Олигархът признава, че по-рано не бил кучкар, но Владимир Владимирович много искал да даде кученцето в "прилични ръце". И г-н Николаевич, разбира се, одма се съгласил. Първите седем месеца Роми живеела в президентската резиденция в Рубльовка, а след това Тимченко я отвежда в Швейцария. За десет години лабрадорката станала пълноценен член на Семейството... Забележете - колко важно му е на Генадий Тимченко да разкаже за президентското Котило, от което произлиза неговата кучка. Но не забравя да се оплаче и от принудителното изолиране...

"Постоянните пътувания - това е обичайно за всеки крупен предприемач, аз съм свикнал да обикалям по света, прекарвайки в самолета по 500 часа на година, но винаги съм знаел, че във всеки момент мога да долетя до близките. Сега е друго, това огорчава... На 11 юли синът ми навърши 19 години, за да отпразнуваме заедно рождения ден, той пристигна в Русия от Швейцария, където следва в университет.". Оказва се, че синът на Тимченко, както и самият той, са граждани на Финландия. Нещо повече, синът е роден в Хелзинки. Обаче. "Това не му пречи, както и на другите членове на нашето семейство, да се чувства гражданин на Русия. Аз никога не съм крил двойното си гражданство. Всичко е легално, по закон. Нали помните деветдесетте: вторият паспорт беше нужен, за да може да се пътува свободно по света, без да се губи време за чакане на визи.". Всъщност Тимченко е набутан в "черен списък" само от американците и логичният въпрос е защо не пътува из Европа. "Формално нищо не ме възпрепятства. Мога още днес да седна в самолета и да полетя за Париж, Женева или Лондон. Имам много партньори и приятели в различни страни, те няма да ме изоставят, ако се случи нещо. Но тук има друга тема... Уви, имам сериозни основания да се опасявам от провокации от страна на спецслужбите на САЩ. Проверете, това не са измислици, а напълно конкретна информация, с която не мога засега да ви запозная детайлно по обясними причини. Но ние се занимаваме с въпроса...".

Тимченко не проявява излишна скромност и твърди, че търпи натиска заради "родината и президента". "Да, може да се каже, че всичко е заради родината и нейния президент, чиято външна и вътрешна политика напълно споделям, включително и за Крим.". В рамките на събеседването с журналиста Тимченко се увлича да изнесе малка лекцийка как трябва да се говори внимателно по мобито. Не ползвал компютър, но жена му, Лена, тръгнала на курсове. Не се занимавал с компютри, защото трябвало да отговаря на 150 писма дневно. Иначе домът му бил технически обезпечен... Обаче новини в интернет не чете и нощем спял спокойно, следвайки съветите на професор Преображенски. Тимченко не пропуска да редне няколко словца и за корените си. Те били от Харковщината, а това за него било "Новорусия"... Слобожанщина... Не забравя олигархът да спомене уж небрежно, че негов съсед в Женева бил Игор Коломойски, украински олигарх, каращ влака в Днепропетровск и ръсещ мангизи за АТО. Обаче с Владимир Владимирович не си говорел за Коломойски и Украйна. "Познаваме се повече от 20 години, но за нашата дружба, винаги отговарям: за това, моля, питайте Владимир Владимировч. Ако нарека себе си негов приятел, това ще бъде некоректно.". Въпреки това Путин назовал неговото име, когато говорел за санкциите. Но това било заради поводите за общуване с Путин. Тимченко бил един от основателите на клуба "Явар-Нева", на който Путин винаги е бил почетен президент. "Гъвкавият път към победата". Тимченко не отрича този девиз, това правило от джудото. Заедно с братята Ротенберг поддържал финансово клуба. Аркадий Ротенберг също минава за близък до Путин и, разбира се, попадна в "черния списък".

На поредното заседание на "президентския клуб", състояло се след обявяването на санкциите Владимир Путин ги попитал как се чувстват в новата действителност. И Тимченко се прави на железен. "Аз отговорих, че всичко е наред, но има нюанси. И разказах история, която президентът след това припомни по време на пряката линия (с Обама...)в средата на април. Жена ми не успя да заплати в Германия сложна хирургическа операция на гръбначния стълб. Клиниката представи сметката, но платежното не мина, въпреки че санкциите не се прилагат срещу членовете на семействата, а и Европа не ни е включвала в никакви стоп-листи. Ние, разбира се, намерихме изход от ситуацията, всичко платихме, но случилото се, съгласете се, е голяма глупост. Впрочем, Лена, съпругата ми, все още не се е възстановила напълно, независимо че минаха четири месеца от операцията, и лекарите обясняват това с преживяния стрес.

Проблемите в Семейството явно тежат на Тимченко. Обаче голямата бизнес-мъка е "Южен поток". "Не особено вежливо Ви изведоха от "Южен поток", напомня "итар-тасовецът". "Да, ни спечелихме поръчката, разчитахме да вложим усилията си в общото дело, но, нали видяхте, г-н Маккейн отиде в България и уговори местните власти да се откажат от нашите услуги. Излязохме от проекта, за да не го изложим на опасност от провал. Планираше се, че "Стройтрансгаз" ще прокара през територията на България първият сухопътен тръбопровод с дължина 500 км. Сега трябва да ни смени компанията "Центргаз", принадлежаща на "Газпром"... Въпреки че "Стройтрансгаз" е участвал в мащабни международни проекти, ние строихме "Северен поток" между Германия и Чехия, прокарвахме тръбопроводи в арабски страни... Безусловно, от гледна точка на бизнеса, загубата на "Южен поток" за нас е неприятна, но към кого да предявя претенции? Към американците ли?". На това място журналистът, направил безкрайното интервю с изненадващо разговорливия Тимченко, заформя връткава вметка. "Смятам, че във Вашингтон са разчитали, че всички вие, тези, които сега не летите и не напускате страната, ще се съберете и ще отидете в Кремъл. Ще помолите да бъде смекчена позицията по Украйна.". Тимченко пак се прави на железен. "Не! Изключено. Владимир Владимирович във всяка ситуация се ръководи от интересите на Русия. Точка. Тук компромис не може да има. А и на нас дори не може да ни дойде на ум да разсъждаваме на тази тема".

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО