Миков и Борисов да се разберат за Изборния кодекс. Другото е бошлаф

Бойко Борисов и Михаил Миков имат един интерес - да се разберат за промяна в Изборния кодекс. Животоспасяващо е за големите партии да се върнат към системата Д Онт, иначе горят. Има да им извиват ръцете малките партии. ДПС отдавна закова Срока - 300 дни. Бойко Борисов вече кандиса на изчисленията на Ахмед Доган.

ГЕРБ и БСП могат да отидат на вариант "германски модел", само ако променят системата - Д Онт ги устройва. Иначе ще губят мандати. Доверени лица на Миков и Борисов тепърва ще правят совалки. Ако се замотаят с промяната, наказателният вот може да ги свали още надолу. Червените само си мислят, че са стигнали електоралното дъно.

При връщане към Д Онт двете сили може и да не качат кой знае колко депутатски мандати заради все по-вероятното покачване на наказателния вот към тях, но поне няма да се сринат катастрофално. Всяко забавяне ще е фатално за "големите". Разбира се, промяната на системата е палиативна мярка. Необходими са институционални промени, пренагласяне на балансите в разделението на властите, реално "върховенство на закона". Това може да се случи само с приемането на нова Конституция.

Церемониалният патос и тържествените слова в парламента са излишни. Съскането и взаимните обвинения - още повече. "Фронтоваците" нямат ресурс в момента да изместят ДПС. Не могат да изключат от играта депесарите. Бойко Борисов не може да си позволи да се кара с хората на Ахмед Доган. Скача на "лошите ченгета" на Мишо Миков като Атанас Мерджанов, но се таи за "добрите и лошите" на Сокола.

Нещата са безпощадно ясни - изборите "две в едно" изглеждат неизбежни. Да видим дали "големите" ще си осигурят "служебна преднина" чрез връщане към системата Д Онт. Всяко помайване може да им струва много.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО