НСО пак ще охранява #КОЙто си иска.НСО остава към президента

Националната служба за охрана (НСО) пак ще охранява който си иска, след като парламентът прие днес сред тези с право на охрана от държавните гардове да бъдат и „други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката“.

Специална комисия ще определя има ли нужда от охрана даден човек, дали той/тя е от значение за стабилността на властта и какъв да е типът охрана. Тя ще бъде ръководена от началника на НСО, и с членове председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ и главният секретар на МВР.

Съгласно промените от НСО ще предлага услугите си и на семействата на бивши президенти, както и на председателя на Народното събрание, премиера, вицепрезидента, председатели и членове на КС, зам.-председатели на Народното събрание, министрите, както и семействата на председателите на ВКС, ВАС, главният прокурор, омбудсманът, кметът на столицата и на чуждестранни гости. Те могат да се откажат частично или изцяло от охраната след подписването на декларация.

НСО ще може да използва технически средства или системи за наблюдение и заснемане. Те могат да използват специалните средства, когато се изясняват обстоятелствата свързани с неправомерно наблюдение на охраняваното лице или охранявания обект, установяване на неправомерно наблюдение на обекта, който е охраняван или за целите за професионална подготовка в службата.

НСО могат да използват радиосмущения при необходимост и при условие, че не сриват въздушната или речната навигация или охранително-технически проверки. НСО могат да проверяват документи за самоличност, багаж, товар, транспортни средства или обекти.

Проверката трябва да се извършва като не се уронва честта и престижа на проверяваните. НСО вече ще има право да наблюдава и контролира всички етапи от приготвянето на охраната на охранявания обект. При изпълнение на задачите си офицерите и сержантите от НСО могат да използват лични предпазни и защитни средства. За изпълнение на дейността на охрана, офицерите и сержантите от НСО могат да изискват информация от държавни органи, органи на местно самоуправление, от юридически или физически лица. Според закона органите и лицата, на които им се искат горепосочените данни са длъжни да оказват съдействие, като след иззетите лични данни от НСО трябва да унищожат данните.

НСО остава към президента, който назначава шефа й указ след съгласуване с Министерски съвет за срок от 5 години. След изтичане на този срок началникът на службата може да бъде отново преназначаван за още 5 години, решиха депутатите. Той има двама заместници.

За началник на службата може да бъде назначено лице, което има 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне 5 на ръководна длъжност.

Ureport

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО