Владимир Путин трудно ще изпусне Мрежата "Одеса". Руското оръжие през Украйна носеше милиарди

"Одеската мрежа" за логистика "от край до край" на търговията с оръжие на Русия през Украйна нашумя през миналата година, когато Владимир Путин и Барак Обама решаваха какво ще правят със сирийската криза. На 8 септември 2013 г. Джоби Уорик публикува статия в "The Washington Post", базираща се на доклада The Odessa Network на некомерсиалната организация C4ADS. Уорик описва само един случай за пример. На 5 януари 2013 г. "Ocean Fortune", кораб на "Kaalbye Group" излиза от пристанището "Октябрьск" с "неизвестен товар". Минава през Босфора и след това електронният му сигнал изчезва. Авторите на доклада Том Уолъс и Фарли Меско издигат предположението, че е разтоварил в сирийско пристанище – Латакия или Тартус. На връщане фокусът със сигнала се повтаря. Тези упражнения насочват вниманието върху Николаев и Одеса. 

"Октябрьск" е бил свръхсекретен военно-морски обект, ключова част от военните доставки на Съветския съюз за неговите съюзници и клиенти по целия свят. Пристанището и сега е закрит обект. Охранява се много строго. Патрулират въоръжени екипи. Намира се в Днепро-Бугския лиман, в делтата на Южен Буг. Прикрито е с горски пояс. Огради с бодлива тел. Вишки. Насипи за защита от взрив в оръжейните складове. Класически пример за критична инфраструктура. Пристанището засега (!) е в Украйна, но от години на практика се контролира от Русия. Мениджър на порта е Андрей Егоров, бивш капитан ВМС на Русия. Според доклада се контролира от "руско-украинския олигарх Вадим Новински." и неговия "Смарт Холдинг". Новински е свързван с "Партията на регионите" в Украйна и олигарси като Ринат Ахметов и като Дмитри Фирташ, приближени на Виктор Янукович. Според Том Уолъс той отговаря за специалните интереси на фигури, свързани с Кремъл, въртящи бизнес през "Октябрьск".

Ключов оператор в специализирания порт е консорциумът "Kaalbey Group", основан от Игор Урбански и Борис Коган. Компанията притежава седем плавателни съда, сред които "Оушън Форчън" и "Оушън Воаяж". Съдовете са разтоварвали "стоки с двойно предназначение" по правилата на Международната морска организация, твърдят официални представители според доклада. Организацията ограничава взривни и лесно запалими вещества, но не и оръжие. Обаче изключването на електронния сигнал за проследяване нарушава правилата за безопасност на навигацията и представлява несъобразяване с правилата на Международната морска организация. Конгресменът Майк Роджърс, председател на Комисията по разузнаване в Палатата на представителите публично обвини Русия в "заливане на Сирия с оръжие, като че ли утре не съществува". Според Роджърс Русия е "опитен доставчик на оръжие по целия свят". Конгресменът се позовава на ФБР: "Изключването на сигнала е ключ към разгадката". 

В пристанищата Латакия и Тартус са разтоварвани артилерийски гранатомети и 240 мм миномети, както и високотехнологично оборудване – прибори за нощно виждане и т.н. 

Новата история на порта е свързана с износ на оръжие не само за Сирия. На 15.10.2003 г. са експортирани за Йемен 32 броя Т-72 и 11 BTR-80 APCs. На 12 май от "Октябрьск" потегля кораб с товар на "Рособоронекспорт" за пристанище Масава, Еритрея. Судан получава 33 броя Т-72 и 125 мм амуниции за танкове, както и 36 комплекта RPG-7V. Често корабите плават под флага на Антигуа и Барбуда, на Сейнт Винсент и Гренадини – като "Лейди Джулиет", да речем, натоварил 6.9 тона амониев нитрат за Алжир в "Октябрьск" на 18.12.2009 г. През 2010 г. заминават два патрулни катера за Виетнам. В повечето случаи се описва наличието на "държавен контрол". За Камбоджа се изнася "старо желязо" – 50 броя Т-55, но експортьорът не е установен… (Предполага се, че може да е Чехия, Полша, Украйна…) На 05.03.2011 г. е изнесена фрегата клас "Гепард" за Виетнам, флаг Бахама. На 25.05.2011 г. потегля товар за Пуерто Кабело, Венецуела – 35 броя Т-72, 16 броя BMP 3IFV, 32 броя BTR-80 APCs, 4 броя бронирани командни машини IBI 52. Флаг Холандия. Примерите могат да бъдат продължени.

Схемите не са били възможни без участието на "Укрооборонпром" и "Укрспецекспорт". Спекулации и журналистически разследвания свързват комбинациите на държавно-приватните конфигурации с фигури като Виктор Бут, Леонид Минин, Аркадий Гайдамак. Припомнят се сделки дори от 1990 г. с Чарлз Тейлър и Либерия. Но всъщност това е минало. През последните години вървят товари по "чисти схеми", контролирани от фигури като Игор Урбански и Борис Коган. Клиенти са: Иран, Китай, Судан, Алжир, Венецуела, Виетнам, Ангола. Ключова фигура е и В. Алперин., свързван с Микола М. и схеми през Одеса. "Фаина" и сомалийската връзка… Р. Ахметов и В. Новински са наясно с потенциала на "Томекс груп" и В. Муренко. Оценен е капацитетът на Hares Youssef  от "Hares Group". Бизнесменът живее и оперира в Украйна. Отлично познава големия бизнес на Одеса. Установени са връзки с В. Юшченко, който е посочил "Фаина" на Алперин за обслужване на товарите. Не са подминати без внимание и мощностите на знакови фигури като А. Усманов и като В. Новински в Молдова. Засечено е и партньорството на Алперин с Актар Баракат и Махер ал Асад. 

Голяма фигура от 2004 до 2012 е Игор Левитин, нарочен за "личен контрольор" от страна на Владимир Путин. Наблюдаващ в Одеса е И. Колесов. Хората на Путин са впечатлени от деловото партньорство на Игор Урбански, основател на "Каалбай груп", който е бил заместник-министър на транспорта на Украйна от 2006 до 2009. Има дебели връзки с "Партията на регионите", партия на властта по времето на Виктор  Янукович. Син е на полковник от КГБ. Завършил е МГИМО. Разполага с невероятни връзки в различни посоки… Партньорът му в "Каалбай", Борис Коган, е свързан с Игор Завялов и Сергей Куликов, известни като "връзкари" с Кремъл. Всички са наясно с важността на "Октябрьск". Може и да няма незаменими пристанища, но това е легендарно – през 1962 г. оттук потеглят корабите с ракетите за Куба. Портът се охранява подобаващо от "Моран Секюрити". Няма данни, че дейността му сериозно е пострадала заради кризата в Украйна. 

Според доклада Владимир Путин разглежда САЩ като "стратегически антагонист" за търговията с оръжие. Сегашният президент на Русия стартира актуалната Схема още по времето, когато президент на Украйна беше Леонид Кучма. От 2002 г. не изпуска от полезрението си Мрежата "Одеса". Как да изтърве контрола сега? Става дума за милиарди и милиарди. Да не говорим за влиянието чрез търговията със спецпродукция. Като затвори "Северната тангента", ех, в Черно море, Путин ще слезе и на юг, за да гарантира "южните потоци" на тонове и тонове с оръжие, диверсифицирайки, пардон, потоците с газ и нефт. Тази мегатриада е част от националната сигурност на Русия и Путин едва ли ще пусне фъндък на западняците (Освен ако не им прибере и Варна и Бургас, откъдето също са изнасяни тонове оръжие по времето на "Варшавския договор".). Забравете Крим, докато Путин е президент. На него не му се дават пристанищата около Одеса, какво остава за Крим и логистиката на Севастопол.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО