Путин изнервен. Заради войната в Украйна пропада ракетният мегапроект P-36M "САТАНА"

Путин бил силно изнервен през последните дни, носи клюката в либералното котило край кръщелницата му Ксения Собчак, но не заради убийството на Борис Немцов и "чеченската връзка". Нервен бил босът в Кремъл заради усложненията по линия на ракетния мегапроект Р-36М, най-мощната ядрена ракета в света, която американците в ужаса си наричат "САТАНА". Интригата проби в специализираните издания на Запад, които са под елегантния контрол на службите. Вече крещи и от меродавни руски сайтове.

"Най-мощният в света ядрен ракетен комплекс Р-36М, наречен в НАТО "Сатана", се оказа под заплаха за унищожение заради разрива на отношенията между Русия и Украйна. Украинското Конструкторско бюро (КБ) "Южное" и завод "Южмаш", които я произвеждаха по съветско време, се отказаха от авторското и техническото "съпровождане" на проекта. Сега отговорността за изправността на ракетите е възложена на Държавния ракетен център (ДРЦ) "Макеев".", пише "Газета.Ru".

Отбранителният блок на правителството на Русия, ръководен от вицепремиера Дмитрий Рогозин, е поръчал на ДРЦ "Макеев" техническото "съпровождане" (обезпечаване) на ракетните комплекси Р-36М-УТТХ и Р-36М2 "Воевода", които се намират на въоръжение в РВСН на РФ. Това са втората и третата модификация на най-мощния в света ракетен комплекс Р-36М, който по класификацията на NATO се нарича SS-18 Satan ("САТАНА"). Ракетите могат да носят до 10 ядрени бойни глави с мощност от 550 килотона до 20 мегатона. Една такава ракета може да изтрие от лицето на земята десет големи градове.

Представители на ръководството на Южния машиностроителен завод "Макаров" ("Южмаш"), произвеждал "САТАНА" до 1991 г., и гарантиращ ежегодното продължаване на ресурса до 2014 г., изразяват съмнение, че "макеевци"-те ще се справят със задачата. "Първо, те нямат необходимата конструкторска документация, с която разполага само КБ "Южмаш". Второ, всички тънкости и нюанси на конструкторите знаят само тези, които са произвеждали ракетата, т.е. - нашите специалисти. "Макеевци"-те се занимаваха с други ракети и няма как да знаят цялата специфика на комплекса Р-36М.", твърди представител на "Южмаш" пред "Газета.Ru".

"Отчитайки, че те се занимават със "съпровождането" на други подобни междуконтинентални ракети - "Синева" и "Лайнер", които се базират на подводни лодки, те имат понятие за този процес. Ако те вземат върху себе си отговорността всяка година, че нашите ракети могат да летят, за Бога, нека направят това.", допълва представителят на "Южмаш".

Членът на Обществения съвет на Военно-промишлената комисия при правителството на РФ Виктор Мураховский обяснява пред "Газета.Ru", че цялата документация на ракетните комплекси се пази в специални центрове за извънредна организация на производството на балистичните ракети в случай на война. "Там е налична и конструкторската документация, и производствено-техническата, и всички регламенти, които трябва да бъдат изпълнени при поддръжката на летателната способност, така че никакви проблеми с продължаването на ресурса на комплексите Р-36М-УТТХ и Р-36М2 за "Макеев" няма да има.". Мураховский допълва, че бойните блокове и системите на шахтите, в които се намират ракетите, са изцяло руско производство.

Представител на щаба на РВСН пояснява, че ракетните комплекси Р-36 продължават да носят бойно дежурство, но подчертава, че до края на годината ресурсът ще изтече. Ако не бъде продължен, ракетите ще бъдат снети от бойно дежурство. "Първоначалният заводски ресурс на ракетите от този тип завърши през 2005 г., а оттогава продължаването на ресурса става ежегодно. Изстрелват се 1-2 ракети, оценява се техническото състояние на останалите, специална комисия взема решение - да продължи ли годността или не. Последния път това се случи през 2014 г. До края на 2015 г. ресурс има, след това трябва да бъде продължен. Ако това не бъде направено, ракетата трябва да бъде снета от бойно дежурство. Но ние смятаме, че до това няма да се стигне.", завършва представителят на щаба на РВСН.

Академик Алексей Арбатов обяснява, че тежкият ракетен комплекс Р-36 е наследство от "Студената война" и от него отдавна е трябвало да се освободят заради неговата висока степен на уязвимост. Още през 80-те години той стана уязвим в шахтите си. С едно попадение могат да бъдат изкарани от строя десет бойни блока наведнъж. От тази гледна точка много по-добри са мобилните ракетни комплекси "Ярс", които сега постъпват на въоръжение в РВСН. Арбатов смята, че не е ефикасно да се произвежда "Сармат", защото няколко типа ракети водят до оскъпяване на ядрения комплекс. "Даже САЩ преминават на един тип ракети, а ние обслужваме четири. Вероятно това трябва да се преразгледа.", смята Арбатов.

bgsniper.com

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО