Путин взел на мушка своя "петролен цар". С ареста на министър Улюкаев президентът може би цели разправа с Игор Сечин


С ареста на министъра на икономическото развитие Алексей Улюкаев руският президент Владимир Путин може би иска да се разправи със своя "петролен цар" Игор Сечин, пише агенция Блумбърг.

Не е изключено също лидерът да е взел на мушка целия си икономически екип.

Тук може да бъде търсена логиката в задържането на Улюкаев. Той бе арестуван късно вечерта на 14 ноември по обвинение в корупция. От следствието твърдят, че агентите на ФСБ са закопчали министъра в момента, в който той получил 2 милиона долара. Парите били отплата за дадена от Министерството на икономическото развитие положителна оценка, позволила на контролираната от Кремъл компания "Роснефт" да купи държавните акции на "Башнефт" на стойност 5 милиарда долара.

"Роснефт" се оглавява именно от Игор Сечин. И според бивш приближен на компанията точно той е крайната цел на разследването, довело до ареста на Улюкаев, пише Блумбърг.

 

Агенти на ФСБ водят министър Алексей Улюкаев в съда. Снимка Туитър

Учудване будят съобщенията за причината, поради която според Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ) Улюкаев е получил подкупа, допълва в. "Ведомости". Изданието припомня, че през лятото министърът се е изказал няколко пъти публично против приватизацията на "Башнефт". Именно тогава започнало и подслушването му, твърди изданието.

Изобщо цялата история с ареста на министъра поставя под съмнение бъдещето на икономическия екип на президента Владимир Путин, смята журналистът Леонид Бершидски.

След анексията на Крим през 2014 г. и срива на цените на петрола Путин изведнъж разлюбил шуробаджанашкия капитализъм от първото десетилетие на ХХI век. Възможно е също президентът вече да не е в състояние да поддържа този модел, без да си създава неудобства. И сега той иска Русия да се мобилизира, милитаризира, да бъде пропита от патриотизъм и да заеме кръгова отбрана срещу предполагаема западна заплаха и свързаните с нея икономически трудности.

За да оповести промените, на Путин му трябват мащабни разследвания за корупция. Но досега той не е заплашвал икономическия екип в правителството и в Централната банка, тъй като страната има нужда от компетентно управление на икономиката. Освен това не е възможно постигане на растеж без структурни реформи. А Алексей Улюкаев е един от малцината, които имат опит, знания и издръжливост, чрез които да осъществят промените или да издържат на натиска в случай, че те не се възможни.
Запознати твърдят, че руският вицепремиер Аркадий Дворкович също бил разработван заради приватизацията на "Башнефт".

Виден икономист е и Игор Сечин - бивш вицепремиер и настоящ шеф на "Роснефт". Но той може да е попаднал сега на мушката зарази постоянните си опити да национализира петролната промишленост в Русия. Те тревожат оцелелите независими компании, най-голямата от които е "Лукойл".

Същевременно Путин "разрежда" най-близкото си обкръжение. Възможно е той да е притеснен от прекалено нарасналото влияние на Сечин. Отгоре на всичко в момента "Роснефт" е единствената компания, подала заявка за 19,5 на сто от акциите си, които са планирани за приватизация тази година. Те могат да помогнат на правителството да запуши дупката в бюджета, а след това да препродаде пакета на някой реален инвеститор. Но това не е желаният от Путин резултат от най-голямата за 2016 г. продажба на държавна собственост.

Освен Алексей Улюкаев руските служби разработвали още четирима висши държавни чиновници, твърди в. "Ведомости", като цитира добре осведомени източници от силовите структури.

Това са вицепремиерът Аркадий Дворкович, отговарящ за горивно-енергийния комплекс, президентският помощник Андрей Белоусов, Оксана Тарасенко - шеф на отдел в Министерството на икономическото развитие, и Марина Романова - помощник на първия вицепремиер Игор Шувалов.

Интересното е, че Дворкович и Белоусов също били против сделката с акциите на "Башнефт", подобно на Улюкаев.

Клуб Z

Снимки ЕПА/БГНЕС: Владимир Путин разговаря с Игор Сечин в Кремъл

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО