Папазов направи първа копка на рейдовата кула. Скоро стартира проектирането на новия порт

"Инвестираме близо 4 млн. лева за изграждането на два брегови центъра за наблюдение на корабния трафик във Варна и Бургас". Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на официалното стартиране на строителните дейности на обекта в морската столица. На събитието присъстваха и министърът на външните работи Кристиан Вигенин, председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление в Народното събрание Борислав Гуцанов, областният управител на Варна Иван Великов, кметът на града Иван Портних, генералният директор на "Пристанищна инфраструктура" Ангел Забуртов и представители на морската общественост.

"След миналата рекордна година за пристанището във Варна, първото тримесечие на 2014 г. отново ни дава повод да бъдем оптимисти", каза Данаил Папазов. По думите му до средата на април дружеството е обработило около 2.5 млн. тона товари, което е с над 2% повече от постиженията през същия период на предходната година. "Резултатите показват, че всяка инвестиция в пристанището във Варна е обоснована", заяви министърът и допълни, че в момента се работи по проекта за възстановяване на проектните дълбочини на порта и за обновяване на пристанищната техника. Строителството на двата брегови центъра трябва да приключи до края на тази година. Те са част от трета фаза на проекта "Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS)", финансиран по оперативна програма "Транспорт". Общата стойност на проекта е близо 40 млн. лева.

Проектирането на новото пристанище започва до няколко месеца

"Оформянето на документацията за интермодалния терминал е във финалния си етап". Това заяви при визитата си във Варна министърът на транспорта Данаил Папазов. "Предстои среща с областния управител Иван Великов, на която ще изясним последните детайли на мястото в района на "Максуда". Имаме пълно съгласие от всички заинтересовани институции, като сме амбицирани да привлечем големи проектанти, които да завършат изцяло строителната документация на новото пристанище. Те трябва да изготвят минимум два идейни проекта за рекреационната зона, която ще се намира на територията на стария порт", коментира Папазов. Министърът изрази надежда, ме до края на месеца министерството ще има пълна готовност да обяви търга за проектиране.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО