Лиляна Павлова мие ръцете на варненския кмет, скачайки на ДНСК за "Аспарухово"

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова опита да измие ръцете на варненския кмет Иван Портних, оспорвайки констатациите на ДНСК за причините, довели до бедствието в "Аспарухово". В социалната мрежа Фейсбук тя задава въпроси, провокирани от изводите от проверката на ведомството.

"ДНСК има ли необходимата експертиза да обследва причината за наводнението? Тези изводи са в правомощията и задълженията на съответните служби по бедствията и защита на населението към МВР. Какви са мотивите на ДНСК за направения извод, че не е извършено изсичане на дървета? Правомощията на ДНСК по ЗУТ не обхващат контрол по опазване на горите. Какви са мотивите на ДНСК да направи извод, че не са почиствани редовно деретата? Водните обекти, каквито са включително и деретата, са обект на контрол от Басейновите дирекции към МОСВ? Ако са коригирани водни обекти в урбанизирана територия, са обект на експлоатация и контрол от съответната община. Какви са мотивите на ДНСК да направи извод, че са налице социални проблеми за обитателите на незаконните постройки? Социалната политика е задължение и отговорност на Дирекция "Социално подпомагане" към МТСП и съответните общински служби.

За голямо съжаление, по най-трудния начин научаваме какви са последствията от лицемерното съчувствие, което се проявява към бедните, бездомни, многочленни ромски семейства. Сега обитателите на незаконни постройки загинаха от наводнение, в миналото има случаи на загинали деца от опожарени незаконни постройки, както има и случаи на загинали под разрушени незаконни постройки. И най-жалкото е, че точно органите, които отговарят по ЗУТ за недопускане и съответно премахване на незаконни строежи, не са в състояние дори сега да си направят правилните изводи, а се занимават с общи приказки. Истината е, че основният проблем с незаконното строителство е, че не отговаря на норми за безопасност и съответно застрашава човешки живот. Поради тази причина в ЗУТ е възприета позиция на крайна нетърпимост към незаконното строителство", твърди Павлова в социалната мрежа.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО