Туризмът с нулев ръст заради дъждовете и Крим

Продължителните дъждове, потопите и градушките удрят върху един от най-силните отрасли на българската икономика - туризма. "Лошото време най- сериозно се отразява на т.нар. уикенд туризъм, а в бранша се надявахме точно хората, които се отправят към курортите в края на всяка седмица, да осигурят минимален растеж в сектора", обясни Румен Драганов, директор на Института за анализи оценки в туризма, пише pressadaily.bg. Най-много са българи, румънци, гърци, сърби, турци и македонци, които отделят няколко дни почивка у нас. Туристите от съседните ни страни обаче внимателно следят медиите, които тръбят, че черноморските ни плажове са под вода. В момента голяма част от румънците, които са били редовни посетители на нашите курорти, стягат куфарите за Гърция Според Драганов това означава, че прогнозата за нулев ръст в туризма тази година миналата окаже За съжаление с всеки изминал дъждовен ден намалява възможността да се компенсира цялостното изоставане в бранша. С 60% са намалели уикенд пътуванията само през май и юни по Черноморието и в планинските курорти. Т.нар. съботен пазар осигурява около 7-8% от туристите у нас. През 2013 г. страната е посетена от 9.2 млн. души, 3.5 млн. са били тук през лятото. И през предстоящите почивни дни хората ще предпочетат да си останат вкъщи, защото прогнозите на метеоролозите сочат, че дъждовете няма да ни се разминат.

От друга страна, през лятото е по-бързо и лесно да се компенсират щетите, които нанесе водната стихия в Приморско, коментират хотелиери. Климатичните условия сериозно затрудняват туризма, особено в хотелите, които са на втора и трета линия. Заради изненадите на времето обаче няма промяна при предварителните записвания на европейския и извъневропейските пазари. Две категории са чужденците, които идват по нашето Черноморие. Едната група са хора, които са си купили жилище, и това са основно руски и украински граждани. Другите просто пристигат на организирана ваканция и отсядат в хотели и къщи за гости. Особено по Южното Черноморие надписите в магазините и върху табелите пред ресторантите са основно на руски език. Браншът обаче е изключително притеснен не само от лошото време, но и от регионалната политическа криза. Рублата загуби стойност след анексирането на Крим и така намаля покупателната способност на големи групи руски туристи, които традиционно предпочитат България като лятна дестинация. Това вече дава основание да се прогнозира, че като брой чужденците, посетили страната ни това лято, може да не се различават от миналата година. Със сигурност обаче приходите ще са по-малки Според Румен Драганов с около 40% ще са по-малко постъпленията от руския пазар. Поне такава е предварителната оценка. Нашите хотелиери са понижили цените за тази категория туристи, а през тази година те купуват най-евтините пакети, защото обезценената рубла ги принуждава да харчат по-малко в евро.

Екоминистерството: Има риск от наводнения от Тунджа

По горното течение на река Тунджа, в Рила, Родопите и Югоизточна България са възможни поройни наводнения, предупредиха вчера от Министерството на околната среда и водите. Оперативното звено за борба с наводненията към ведомството работи в режим "повишено внимание". Това означава, че е разпоредено доклади за ситуацията да се правят два пъти дневно - в 10 и 16 ч., от басейновите дирекции. Областните управители и кметовете на общините трябва да организират постоянно наблюдение на нивата на водоемите и в случай на повишаване да започне контролираното им изпускане, съобщават от МОСВ.

Чехкините се върнаха по плажовете в Приморско

50 000 летовници почиват в община Приморско. В момента хотелската база в цялата община е заета почти до 90%. Трудно могат да се открият свободни места. "Квартири няма" е надписът, който най-често се чете върху табелите. Летовниците бързо се отърсиха от шока след потопа и вчера бяха обсадили отново плажните ивици. Бедственото положение вече е отменено. Малцина, предимно българи, са отменили резервациите, уплашени от телевизионните репортажи. Приморско залага основно на туристи от бившия социалистически лагер, подтикнати от носталгични спомени за девствени плажове, просторни ивици и незабравими моменти от Меката на социалистическата младежка дружба - ММЦ "Георги Димитров" (Международен младежки център), където в миналото стотици рускини, чехкини и полякини опознаваха за първи път любовта благодарение на родните гларуси. Има гости от Източна Германия, Чехия, Полша, които са били на почивка тук преди повече от 40 години, запечатали са незабравими спомени и сега отново се връщат, казват жителите на Приморско. Сега в Приморско най-голям е процентът на руски говорещите летовници, като броят им е почти два пъти повече, отколкото предходната година. Братушките са купили апартаменти в десетина кооперации в града, живеят целогодишно там и вече имат собствена диаспора. Собствени домове в Приморско имат и поляци, които след дългогодишно отсъствие отново се завърнаха в града. Чехите са близо 60 процента от всички гости. Те са колония тук още в края на 90-те години на миналия век, когато е започнала експанзията им. Менютата в ресторантите вместо на английски са на чешки, руски и полски.

Чакат ни още валежи през уикенда

Днес и в събота ще вали на много места в цялата страна, сочат данните на НИМХ. Очакваните количества общо за двата дни в Южна България са между 10 и 30 литра на кв. м, в Северна България 15-40 литра на кв. м. Локално са възможни и по-големи превалявания. За вчера прогнозните количества бяха по-значителни в западните и централните райони на Северна България - 20-30 литра на кв. м за денонощие. В неделя се очаква температурите да се повишават и в низините да е горещо с по-малка вероятност за валежи. Планините няма да са подходящи за туризъм.

350 000 избраха да почиват в Слънчев бряг

Около 350 000 туристи има в момента в Слънчев бряг, съобщи Веселин Налбантов, заместник-председател на Съюза на собствениците. Курортът е пълен, каза и шефката на браншовата организация Елена Иванова. Въпреки опасенията в началото на сезона за възможен силен отлив на гости от бившия съветски блок сега в курорта най-голям е броят на руски говорещите. Има и много германци и англичани, за които комплексът предлага широка гама евтини удоволствия - наливна бира за 84 ст., пица на парче за 2 лв., уиски от 3,50 до 5,00 лв. По-малко са скандинавците, а заради изострената ситуация в Близкия изток израелци отменят резервациите си. Тази година са намалели туристите, избрали родното море заради популярността му на алкохолна дестинация. Според хотелиери профилът на туриста в курорта се променя. Все повече семейства с деца избират комплекса. Те обаче остават втрещени при вида на подпийнали младежи, които на свечеряване се включват в обиколките на баровете (б.а. - масови запои от едно заведение в друго, а обикновено в "мероприятието" участват поне 50 души). След употреба на солидно количество алкохол задръжките на подпийналите младежи падат и те започват да обикалят сексмагазините, които са на всеки ъгъл в комплекса. Магазините работят 24 часа в денонощието, а от разнообразието на асортимента им би се впечатлил и обръгнал посетител на червените фенери в Амстердам. "Спасението за родния туризъм е в ръцете на гостите от бившия социалистически лагер, които след години отсъствие отново припознаха България", казват от бранша. Тази година сериозно присъствие по родното море отбелязват унгарци, поляци и чехи.

Заети са 70% от местата по Северното Черноморие

Около 70 на сто от местата в хотелите по Северното Черноморие са заети, съобщи Димитър Димитров, председател на регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България. Според него има отказали се от резервациите си, но все пак не става въпрос за масово явление. Най-лошото е, че в Румъния, Русия и Украйна се говори, че черноморските плажове на България са под вода. Румънците чакат прогнозата за времето и едва тогава се качват на колите си и тръгват. Над 1 милион лева щети са нанесли наводненията в село Кранево, твърди Румен Николов, кмет на курортното селище. Заради комфорта на туристите си руски оператори, които водят летовници там, са поправили мостчето, което свързва Кранево с Албена, тъй като "официалният" път беше разрушен. Хотел "Гергана" в Албена, който пострада от наводнението и трябваше да бъде отворен тези дни, все още се ремонтира. Това е едно от най-продаваните места в курорта.

Сезонът в Родопите е слаб

"Сезонът е слаб и започна по-късно, тъй като няма устойчиво време за летуване. В Пампорово туристи отсядат предимно през уикенда, останалите почиват средно по седмица в Родопите", коментира председателят на регионалната туристическа асоциация "Родопи" Пантелей Мемцов. Дъждът стопи туристите в Родопите с поне 10%, отчитат от бранша. Значително по-малко почиващи са избрали за лятната си ваканция Смолянска област в сравнение с миналата година. Според хотелиерите причината за спада освен хладното лято са и банковата, и политическата криза в страната. Една от атракциите в родопския курорт си остава велопаркът с обща дължина на планинските колоездачни писти 32 км. В него са включени трасета с различна трудност за професионалисти и начинаещи. Ученическите групи ползват 10% отстъпка от цената на билета за лифтовете, а деца от 7 до 12 г. плащат по 20 лв. на ден за наем на колело и екипировка или 15 лв. само за велосипед. През лятото в Пампорово пристигат групи ученици от различни краища на България, както и от Русия и Турция. В съседното на Пампорово курортно градче Чепеларе туристите са намалели с 8%. "Предимно българи отсядат при нас, но все пак има и чужденци, например холандци", каза Даниела Сивинова от туристическия информационен център в Чепеларе. В Ягодинската пещера посетителите също рязко са намалели спрямо предишния месец. "Влизат по 4-5 души на група, а в натоварените дни сме имали по 70 човека в пещерата", жалва се уредникът Сергей Генчев. Дори сватбите край красивите подземни образувания са по-малко. В селата в Смолянско, които в предишни години по това време се пукаха по шевовете от туристи, сега посетителите са значително по-малко.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО