Червените във Варна чертаят "корпоративни" схеми за местните избори. Отписват парламентарните

Влияещите фактори в БСП-Варна вече чертаят "корпоративни" схеми за местните избори. Почти са отписали парламентарните. Печени изборджии в организацията на Столетницата в "морската столица" изчисляват, че "АБВ" ще им нанесе по-тежък удар отколкото на евровота точно тук. ГЕРБ ще си вземе своето. Николай Бареков ще натисне в града и областта. ДПС ще играят на супермакс. Големите губещи се очертават червените. Също като през 1997 г. Но пък две години по-късно съчиниха схемата "Кирил Йорданов". Сега за кмет ще им е по-трудно да извъртят мазен номер. Обаче се точат за пазарлък за районни кметове и други благини.

Червените във Варна са силно разтревожени, защото са наясно, че хората на Бойко Борисов ще ги наритат от сладките местенца. Борислав Гуцанов и неговите хора по обичая си ще се опитат да спазарят запазването на някой и друг апаратчик на държавна ясла, но едва ли ще преуспеят твърде. Красимир Янков ще се понапъне да запази някои от своите хора, но също ще реализира загуби. Всъщност двамката в момента са заети повече с "паритетните" си фалшиви кандидатури за лидерската позиция в БСП, за да запазят, и, ако могат - да разширят влиянието си в ръководството.

По тази причина по-активни от тях в чертаенето на "корпоративните" схеми за местните избори са някои от старите червени влъхви. Дано само чертежите им да не бъдат заличени от други вълнички. Планирането отсега на стратегическите ходове на червените за местния вот догодина предполага изграждане на конструкция от явни и дискретни съюзи, както и игрички "отсреща", които да осигурят повече опции и пространство за маневриране. "Малкият проблем" е, че не само те ще имат кахъри със съчетаването на интересите на "старите елитни" и напиращите "млади лъвчета" - корпоративни клиенти, "самоизградени", както и въведени в Играта с помощта на "външни фактори" перспективни "бели якички".

Има и друго - червените знаят, че ще загубят парламентарните избори, но се надяват, че няма да катастрофират. Което никак не е сигурно. Ако БСП-Варна се представи много зле на предсрочния вот, никакви "корпоративни" схеми няма да спасят червените играчи от загуба на позиции в местната Схема и клиентелистката Раздавачка. 

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО