Провал на Бойко Борисов ще удари кмета на Варна. Местни гербаджии се цепят на "лобита"

БСП готви коварна схема срещу ГЕРБ. След пленума в петък "старите играчи" се събрали в тесен кръг и решили да цакат Бойко Борисов с интриги в Задкулисието и в поръчкови медии, за да вбият клин между ГЕРБ и "реформаторите". Целта е Б.Б. да не подпише споразумение с РБ, но да се изкуши да състави правителство с неясна подкрепа, което да бъде свалено в края на лятната сесия на парламента и да се отива на избори "две в едно" след провал на лидера на ГЕРБ. Тогава червените влъхви ще се опитат да играят като Обединена Левица за кметски битки, подкрепена от недоволни от гербаджийски феодали по места. Едва ли ще им се получи заради очевидния интерес АБВ да завърши структурирането си по региони чрез локални успехи. Обаче.

Бесепарите ще се опитат да съборят знакови гербаджийски кметове по модела "Всички срещу ГЕРБ на втори тур". Основна цел отново е Варна. Проблемът е, че "старите играчи" вземат желаното за действително. Очеизвадно е, че се търси аналогия с провала на СДС през 1999 г. На червените им трябва силен кандидат - КОЙ е той. И още нещо - кой ще е "новият Ралчев"?! Има и друго - наистина ли 100% е сигурно, че кандидат-кметът на ГЕРБ-Варна за кмет на града ще бъде Иван Портних. Само питаме - спекулираме, разбира се. Около кмета на Варна се заформи кълбо от змии. Отърва се от Емил Радев, но сега го заграждат чрез Лиляна Павлова.

Седмица след предсрочните парламентарни избори започнаха срещите на "стари варненски играчи", на които са коментирали възможностите за разиграване на печеливша за тях комбинация. Повечето ще играят "двойно", че и "тройно". Очаква се активността да е рекордно ниска и избирането на следващия кмет да се реши на втори тур с комбиниране и разкешване. Паралелно с игричките за кметския вот ще върви битката за Общинския съвет. Обслужващият персонал на И.П. е строен. Медийни поръчкаджии обикалят около Билдинга като проскубани дворняшки, за да си глозгат подхвърлените кокалчетата.

Първата битка ще е да се "бие по необходимия трети", който да бъде достатъчно силен, за да свали вота на първия и да се стигне до втори тур, но на него да не излязат сметките. Целта е да се оформят двама фаворити, които да решат нещата на втори тур. В същото време Иван Портних ще се изкуши вероятно да играе за победа на първи тур чрез мачкане на другите двама - "независимия" и "червения". Наистина ни беше трудно да повярваме, когато видяхме някои от "обичайните заподозрени" да редят среща след среща в заведения край Билдинга. Още няма правителство след парламентарния вот, те вече залагат "капиите" за Раздавачката във Варна. След четирите мандата на Кирил Йорданов (четвъртият недовършен) "старите играчи" едва ли ще се притеснят да се пуснат за втори и трети път в Кушията.

Това няма как да вдигне активността на избирателите. Клиентелите ще се сбият отново. Битката ще е представена като "борба за бъдещето на Варна". Разиграването на сблъсък между "млади" и "стари" ще създаде съответния фон. За пиниз може да си организират "протестиращи агитки". На финала ще се стигне до схемите, познати от "преференциалния вот" в БСП в 3 МИР-Варна. Всеки от тримата кандидати ще пресмята стартовите си позиции - по 15-20 000 за втория и третия. Иван Портних ще калкулира поне 30 000 твърди гласоподаватели за първия тур, ако Бойко Борисов се провали с евентуалния си втори кабинет. Ако Б.Б. катастрофира, И.П. ще падне от "Черешата" и ще се изравни на старта с другите двама.

Тези сметки са били правени от повечето от "старите играчи". Знаете имената им от предишни вотове. "Цензурите" не ги бройте в тази Игра. Сбирщайнът им в морската столица се разпадна часове след вота. Даже мотивиран играч срещу И.П. като Павел Димитров едва ли ще успее да ги мотивира... Обаче кръжецът около Татяна Дончева във Варна ще се опита да капитализира резултата си. Амбиции имат и "азбукарите". Ако Бойко Борисов наистина се издъни, изборът за кмет на Варна може да се реши с гласовете на подобни формации. Всеки си прави аритметиката отсега - по заведения и кабинети. Да видим дали този път избирателите във Варна ще оставят решението в ръцете на сметкаджиите.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО