Ремонтът на Спортна зала гълта близо 10 милиона лева

Ремонтът на Спортната зала, чието начало беше дадено преди броени часове, ще глътне 9,8 млн. лева, пише dariknews.bg. 4,5 млн. лева са осигурени по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите". За останалите ще се разчита на помощ от държавата, съобщи кметът Иван Портних. "Имаме писмо от министерството на финансите и благодаря на предишния и настоящия  министър. Искрено се надявам, че ще получим необходимата подкрепа, за да може тази символна сграда за Варна да добие вид, с който да бъдем достоен домакин на значими в европейски и световен мащаб мероприятия", посочи кметът.

Основният предмет на преустройство на Спортна зала ще бъде увеличаване на капацитета от 3000 на 5000 места според изискването на Федерацията по волейбол. Той обаче ще бъде много по-голям при културни мероприятия, особено когато има разположени зрители на терен, обясни проектантът Радомир Серафимов. Въпреки че ще бъдат преустроени всички инсталации и цялостната вътрешна инфраструктура, която е силно амортизирана, идеята е да се запази автентичният образ на залата и да се подобри нейната функционалност.

Друг съществен елемент на ремонта е подобряване на пожарната и аварийна безопасност. Цялостно преустройство ще има и при седалките. Мобилната трибуна, която е най-голямото достойнство на залата, ще бъде изцяло запазена, увери проектантът. Макар че тя е създадена преди повече от 50 години, до момента продължава да бъде многофункционална и за кратък период може да поеме както спортни, така и културни събития. Кметът Иван Портних припомни, че предишното ръководство на Спортна зала в лицето на Симеон Варчев стартира процедура по избор на проектанти.

"Така бяха избрани арх. Серафимов и неговият екип. Тази процедура обаче беше жалена на няколко съдебни инстанции и в крайна сметка Върховният административен съд постанови и санкция за лошо проведена процедура. Тогава многократно апелирах да бъде направена процедура по проектиране и изпълнение. Заложена беше стойност от 4,5 млн. лева - такава, каквато и в договора на фирмата – изпълнител. В действителност обаче, във връзка с противопожарните изисквания и това, че залата в момента категорично не отговаря на тях и може да бъде затворена във всеки един момент, тази стойност вече е около 9,8 млн. лева. Ако не бяхме взели категорична позиция за възлагане на изпълнителя, с който имаме договор, тези 4,5 млн. лева, които бяха влезли в едно министерско постановление, отдавна щяха да са един мит. Ако бяха стартирали още тогава тази процедура, сега щеше да има изпълнител, който е спечелил процедура за 4,5 млн. лева, който трябва да реализира проект за двойно повече пари. С други думи щяхме да имаме едно нищо", коментира Портних.

Няколко значими международни събития има в календара за следващата година, на които Варна ще бъде домакин. Самият проект за ремонт стартира във връзка с домакинството ни на Европейското първенство по волейбол. "Мога да уверя всички, че ще направим необходимото Варна да бъде домакин. Говорихме с председателя на федерацията. Има още една добра новина за Варна - в края на лятото Българската федерация по волейбол е взела домакинството на Световната лига по волейбол и то ще бъде в тази зала, която се надявам дотогава да изглежда по различен начин", каза още кметът. Инспекция от Европейската федерация по волейбол се очаква през февруари догодина.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО