Чавдар Трифонов обеща на малкия бизнес прозрачни обществени поръчки

Обещавам в първия ден, в който стана кмет, ревизия на общината и моментално прекратяване на договорите с фирмите за поддръжка на инфраструктурата, които заобикалят закона. Това заявих днес на хората, които бяха дошли в офиса ми, за да споделят проблемите на малкия и средния бизнес във Варна. Един от първите, които поставиха е за липсата на прозрачност при определянето на критерии за обществени поръчки. В някои от поръчките липсва единствено булстата на фирмата, коментираха иронично те. Беше даден и актуален пример за това как община Варна обявява двойно по-завишени изисквания към кандидатите за извършване на санирането в сравнение с община Бургас.

"Варна е един запушен и задръстен град от гледна точка на комуникациите, дори като изключим извършващите се в момента ремонти. Вече дори нямаме реално околовръстно шосе.", е другият проблем, който поставиха предприемачите. Смятам, че дори когато проектът зависи от държавата, местната власт е задължена да застане плътно зад него и да го отстоява. Магистрала Черно море е жизнено важна за Варна, защото е пряко свързана и с изграждането на околовръстен път и втори мост над канала море - езеро. Въпреки това никой от местната администрация не излиза публично да защити и лобира за проекта пред държавата.

Кметът трябва да има отношение и да го изразява дори, когато става дума за държавни приоритети. Най-важната отговорност на градоначалника е сигурността на населеното място. Не мога да приема, че той няма да има позиция по отношение качествата на ръководството на РДВР, например. Във връзка със стартиращия летен сезон, представителите на бизнеса поискаха, освен по-добри комуникации, и интегрирана интернет базирана платформа за представяне на туристическия продукт на Варна. Да, казваме, че туризмът е приоритет, а проектът на община Варна за изграждане на пречиствателна станция на Златни пясъци е спрян и е пред провал. Туристите отново ще се давят във фекални води. Това не е управление, а приказки!

Кметът трябва реално да решава проблемите на бизнеса, администрацията му да ляга и да става с мисълта как да привлече всеки лев инвестиция към Варна. Докато няма бизнес, няма работни места, а младите хора продължават да си заминават. Като крачка към решаване на проблема за пореден път посочвам създаването на Общинска агенция за инвестиции, която да има водеща роля при развитието на целия инвестиционен процес в отношенията между инвеститора и администрацията. Още утре, на 17 април (петък) от 15,30 часа обявявам приемен ден по темата в офиса си, за да продължа дискусията индивидуално с всеки, който желае да се срещне с мен.

 

 

 

 

 

ВИДЕО

 

 

ФОТО